Бойко остави народа за Нова година на хляб, сол и евтина „луканка“! Месото удари 15 лева за килограм

0

- Advertisement -

Пържолата за новогодишната трапеза и тази година не ни изненада с ниски цени. Напротив – свинската мръвка скочи почти двойно, като средната цена за килограм върви около 12 лева, а овкусеното месо стига до 14-15 лева.

Въпреки скъпотията, свинското върви, което се вижда от навалицата пред витрините за месо в хипермаркетите. Някои вече напазаруваха, а други продължават, за да не тичат за основната храна на трапезата в последния момент.

В момента, да купиш килограм месо под 10 лева е цяло чудо, като изключение правят евтини бакалии, където обаче качеството може да се окаже съмнително и да останете разочаровани. Средната цена е 11-12 лева за килограм.

Че цената на свинското ще скочи рязко нагоре, стана ясно още в началото на годината. Още тогава, от Държавната комисия за стокови борси прогнозираха, че цифрата ще бъде с 50 на сто по-висока до декември. Причина за скъпотията станаха огнищата на африканска чума по свинете, както и общото нарастване на цените на месото в ЕС.

Броени дни преди Коледа, една от най-предпочитаните и вкусни мръвки – врат без кост, върви средно по 12 лева за килограм. По-евтино е обезкостеното – намира се и за 9,50-10 лева в различните хипермаркети.

Джоланът пък се предлага срещу 12,99 лв. Обикновената плешка струва около 9-10 лева. Ако обаче решите да я купите овкусена, с различни подправки, ще трябва да се изръсите не по-малко от 14-15 лева за килограм.

Флейките, които мнозина харесват, защото са само крехко месо, без сланина, се продават на средна цена от 11,99 лв. По-евтини са свинските гърди, които се продават за 8,39 лв., но се купуват предимно за народното ястие свинско със зеле.

Ако решите да заместите свинското с по-лекото по-евтино пилешко – 8,90  струва приблизително килограм бутчета, които може да пъхнете във фурната.

Естествено, заради цената на месото, поскъпна и каймата – готовото мляно месо върви около 6 лева за кило, при положение че миналата година цената му бе около 4. Суровото месо обаче рядко се намира на промоция.

Скъпотията на суровото месо е компенсирана с цената на колбасите, които магазините щедро пуснаха в последните дни преди празниците. От най-простия салам до елитните мезета, намаленията са много сериозни и това предизвика и опашки пред щандовете и хладилните камери с мезета.

- Advertisement -

Любимото на нашенци още  времето на соца „Филе Елена“, което произвеждат най-различни фирми, стана обект на особен интерес,  след цената му бе свалена с доста. Различните фирми обаче го продават на доста разнообразни цени.

Един от топ производителите пусна финото мезе с 50 на сто по-ниска цена – за 6,99 лв.за 100 грама, вместо обичайните 10. Естествено, хората купуваха малки разфасовки от колбаса – по 150-250 гр. Други фирми пък пуснаха колбаса за 3,50 лв. за 100 грама.

На цена малко над 3 лева за 100 грама върви дори  телешкият суджук по големите магазини, който се предлага в хипермаркетите. Суджукът на Маджаров е сериозно намален – търговците го предлагат за 3,79 лв., вместо 5,20, пак за разфасовка от 100 грама.

Иначе обичаният салам „Амбарица“ на големия производител „Тандем“ върви още по-скъпо – между 5,20 до 5,50 лв. за 100 грама.

Почитателите на телешкото успяха да си купят телешка пастърма слайс с 40 на сто намаление – цената на 100 грама е 6,99, вместо 11,60 лв. Бабекът също върви на акция с пълна пара – за 2,54 вместо 3 лева за 80 грама. Такава е цената на т.нар. „Старобългарски бабек“.

Луканките се продават на разнообразни цени, а изборът е голям, макар че потребителите обичайно купуват вече проверени марки, особено когато стоката струва повече.

Луканката, с марка на известна хранителна верига, бе пусната за  2,89 лв. за е 80 грама. Тази на „Орехите“, която е и сред най-масово купуваните пък върви по 2,69. Пастърма Кайзер се предлага по 3,19. Купувачите се надпреварват да купуват за празничната трапеза известната „Смядовската луканка“ с 15 процента намаление – за 2,54,  вместо 3 лева за 100 грама.

Магазините напускаха и различни, не особено познати колбаси, като например „Бернер Вюстел“ по 6,49 лв. за 220 грама, или 30 лева за килограм. По-претенциозните решиха да опитат „Салам Наполи слайс“, за близо 60 лева килограм, или пък Салам Campagnolo за 4,50, вместо за 5,50. Любителите на фините мезета масово пазаруват „Прошуто крудо“ по 3,29 лв. на промоция, при стара цена 3,99.

Френските сирена също са по-достъпни за средния българин предпразнично, в последните дни. Сиренето Бри бе пуснато на акция за 2,59 вместо 3,10.  На по-ниска цена бе пуснато и сиренето с черни трюфели – от 2,80 на 2,19 за 100 грама

Пушено сирене с чили и чушка пък се предлага за 2,69. Синьото сирене също е намалено – то струва  2,25 лв., срещу старата цена от 2,69. Предлага се и по-евтино – само за 1,79 за малка опаковка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече