„Вашингтон пост“: Какво се опитва да скрие Китай за коронавируса?

0

- Advertisement -

Американският в. „Вашингтон пост“ задава в редакционна статия въпроса: „Какво се опитва да скрие Китай относно коронавируса?“, предаде БТА. Вестникът изтъква, че този въпрос възниква веднага заради решението на Пекин да осъди 37-годишната активистка Чжан Чжан, отразявала в социалните мрежи епидемията в Ухан през февруари. Вчера тя получи в Шанхай четири години затвор по обичайно обвинение за затваряне устата на инакомислещите – за предизвикване на паника и смут, след процес, продължил няколко часа. Изданието припомня, че Чжан, бивша адвокатка, е била арестувана заради видеоматериалите от Ухан, които публикува. В затвора тя започва гладна стачка и я хранят насила.

Снимка на Чжан Чжан в ръцете на протестиращ в Хонконг

На 23 септември говорител на китайското външно министерство заяви, че китайският отговор на пандемията е бил отворен и прозрачен във всеки един момент. Своевременността е ясна, а фактите и данните говорят сами за себе си, каза говорителят. Ако е така, тогава защо поне още трима журналисти са задържани, пита „Вашингтон пост“.

През последните месеци Китай изведе на първи план това, че китайският президент Си Цзинпин е водил героична кампания за спиране на вируса. Всъщност, през декември 2019 г. властите в Ухан се опитаха да потулят информацията за новата болест и когато осем лекари изразиха загриженост, те бяха порицани за разпространяване на слухове. Второ прикриване имаше в началото на януари, припомня „Вашингтон пост“, а местните власти и централното правителство запазиха мълчание, докато вирусът се разпространяваше.

Макар от началото на януари да бяха информирани за предаването на болестта от човек на човек, до 20-то число на същия месец те не казаха нищо публично.

Освен това обявяваният от Китай брой на смъртните случаи изглежда силно занижен, посочва „Вашингтон пост“. По-късно китайските власти предположиха, че произходът на вируса е извън границите на Китай.

Така че, отново, какво се опитва да скрие Китай, пита американското издание. Вестникът изтъква, че независимо и заслужаващо доверие разследване на произхода на вируса безусловно е от съществено значение, за да може да се извърши надлежна подготовка и да се предотврати бъдеща пандемия.

- Advertisement -

Съдебното преследване срещу Чжан навежда на сериозни съмнения дали на Китай може да се има доверие за провеждане на открито и честно разследване, пише „Вашингтон пост“.

Вместо да я праща в затвора, Китай трябва да я освободи и да й благодари за смелостта да върши това, което страхливците в еднопартийната държава не биха направили, заключава редакционната статия на американския в. „Вашингтон пост“.

Британският „Гардиън“ пише, че Австралия настоява Световната здравна организация да разследва произхода на КОВИД-19 и това разследване да е ясно и обстойно, въпреки обтягането на отношенията на страната с Китай.

Вестникът обяснява, че Австралия използва последния месец от членството си в борда на СЗО, за да окаже натиск за независимо и енергично разследване. Припомня, че призивите на австралийското правителство през април за световно разследване на произхода и борбата с коронавируса в началния етап на пандемията са отприщили яростна реакция от Пекин, който заяви, че това е политическа маневра срещу Китай.

В края на краищата Китай се присъедини към подкрепата на повечето държави за предложението за разследване, но предприе поредица от търговски действия срещу сектори на австралийския износ и отхвърли призивите на Канбера за разговори на правителствено равнище, припомня британският вестник.

„Гардиън“ съобщава, че независима комисия, на която съпредседател е бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, трябва да представи идния месец предварителен доклад пред изпълнителния орган на СЗО, преди да го финализира през май догодина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече