Постоянен арест за българите – телефонни измамници, хванати в Букурещ

0

- Advertisement -

По искане на Апелативна специализирана прокуратура тримата задържани в Букурещ българи, обвинени за участие в група за телефонни измами, остават за постоянно в ареста, съобщава прокуратурата.

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определените от първата съдебна инстанция мерки за неотклонение „задържане под стража“ за тримата. Съдът прие най-тежките мерки за процесуална принуда като най-подходящи, предвид множеството събрани доказателства, наличието на обосновано предположение обвиняемите да са участвали в престъпленията, за които са обвинени, както и опасност те да извършат престъпление, ако са на свобода.

Така и шестимата обвинени за участие в престъпната група остават за постоянно в ареста, след като на 17 декември 2020 г. въззивният съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение и за другите трима, задържани на 10 декември т.г. в различни селища на България.

- Advertisement -

Нанесените от тях щети, предимно на възрастни хора в България, надхвърлят 156 000 лева.

Престъпната група бе неутрализирана на 10 декември при съвместни действия на българските и румънските полицейски и съдебни органи, координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC).

ските съдебни органи в изпълнение на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест. В хода на действията по разследването в Букурещ от тях бяха иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. При претърсвания на 12 жилища в страната, ползвани от участниците в групата, бяха намерени и иззети 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като те са без трудови доходи. Сезирана е и КПКОНПИ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече