Учители в паника: Връщането в клас ще доведе до 3-та вълна на COVID-19

0

- Advertisement -

Категорично несъгласие с възстановяване на учебния процес от 4-ти януари 2021 г. изразяват от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“ в свое отворено писмо до премиера, здравния и просветния министър и до главния държавен санитарен инспектор.

„Считаме, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени. Възстановяването на присъствени занятия за 1-4 клас непосредствено след празниците, когато би имало огромен брой новозаразени, ще доведе до трета вълна от КОВИД-19 в България“, смятат учителите. Според тях масовото празнуване, както и „новият щам на вируса, който е с 70% по-заразен и засягащ предимно деца и млади хора, ще компрометира и процеса на ваксинация“, който вече започна и в България. „По данни на института „Роберт Кох“ и д-р Велислава Петрова, епидемиолог в университета в Кеймбридж, в период на ваксинация учебните заведения трябва да останат затворени. Тяхното отваряне би довело до нова епидемична вълна, би могла да се появи нова мутация на вируса и по този начин се провали и ваксинацията на цялото население“, изтъкват те.

Учителите посочват становището на ЕСDC, публикувано от ЕК на 2.12, според която би трябвало да има период от минимум десет дни след празниците, за да се добие реална представа за епидемичната картина в страната. Затова и настояват учебните занятия да не се възстановяват в присъствена форма от 04.01.2021 г., а да продължат в електронна среда.

- Advertisement -

„Липсата на висок клас предпазни средства за учителите, неизградените вентилационни системи, както и студеното време, което би попречило дори на проветряване на класните стаи, ще доведе до нова епидемична вълна, която ще се съчетае и с грипните вируси, характерни за това време на годината“, смятат от „Учители за безопасно образование“.

Споед тях научни данни от най-престижните медицински проучвания, както и на Lancet, са доказали, че децата са решаващ фактор при разпространение на заразата и затварянето на учебните заведения води до процентно намаление на репродуктивното число R между 38-54%. „Установено е и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне. Установено е, че заразените деца имат значително по-високо количество вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните“, пишат те. Преподавателите цитират и думи на Алесио Фасано, директор на имунологичния и биологичен изследователски център в MGH, според когото децата не са имунизирани срещу тази инфекция и техните симптоми не корелират с излагането на заразата.

„Ние считаме, че опазването на човешки животи е най-висшата ценност. Това е мисия и задължение на всички нас. Ето защо в ситуация на пандемия, както и с настъпващите грипни вируси, електронното обучение е единствената разумна алтернатива и то трябва да продължи“, заключават педагозите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече