Пак станахме за смях! “Ню Йорк Таймс” съобщи, че сме превозвали ваксините с хладилен камион за кренвирши!

0

- Advertisement -

Вижте какво пише едно от най-престижните издания в света за процеса на ваксиниране у нас:

През уикенда България получи първата си пратка от 9 750 дози от коронавирусната ваксина. Преди пускането на ваксината в неделя българските власти се обърнаха към камиони за кренвирши, за да доставят ваксината на различни места в страната.

Съпроводени от полиция, няколко хладилни фургона доставиха ваксините в няколко града. Ваксината Pfizer-BioNTech трябва да се съхранява при екстремни температури от минус 70 градуса по Целзий, за да остане ефективна и може да се съхранява при температури от 2 градуса до 8 градуса по Целзий до само пет дни.

Новините за неортодоксалния избор на транспорт предизвикаха вълна от подигравки в социалните медии. Колажи с кренвирши, носещи логото на Pfizer наводниха Facebook и Twitter.

Кампанията за ваксинация започва в момент, когато България има едно от най-високите нива на смъртност от Covid-19 в ЕС, като над 25 души на 100 000 умират от вируса в продължение на 14 дни.

Докато някои българи се подиграха с начина на транспортиране, други изразиха загриженост, че това сигнализира, че държавата не е добре подготвена да получи и съхрани първата партида от ваксините.

„Няма значение дали върху камионите са измазани изображения на кренвирши или говеждо месо от Black Angus“, каза Мария Шаркова, адвокат, специализирана в здравеопазването. „Важното е правителството да спазва стриктно разпоредбите за дистрибуция и съхранение.“

- Advertisement -

Тя е загрижена, че доставката на ваксини в хранителни камиони може да направи страната юридически отговорна, каза тя, тъй като „производителят на ваксини не може да носи отговорност“, ако „протоколите за транспорт и разпространение не се спазват правилно“.

„Българските власти от известно време знаеха кога точно пристигат първите ваксини“, каза Десислава Николова, здравен редактор в българския вестник Capital Weekly. „Смущава ме защо правителството трябваше да използва камион за кренвирши вместо превозно средство, лицензирано за разпространение на термолабилни лекарства.“ България има строги закони за правилното транспортиране на фармацевтични продукти и всяко превозно средство трябва да бъде лицензирано и регистрирано в здравните власти.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, увери българите, че камионите за кренвирши са изпълнили всички изисквания, необходими за съхранение на ваксината, и каза, че намира шегите, вдъхновени от кренвиршите, за „неподходящи“.

„България не е единствената държава, в която частните логистични компании осигуряват транспорт.“, каза той пред репортери в неделя, малко след като стана първият българин, който е бил ваксиниран

Г-н Ангелов се зарече, че тази първа партида е изключение и следващите доставки на ваксината ще бъдат разпределени чрез транспорт, осигурен от производителя.

Г-жа Шаркова се притеснява, че инцидентът с доставката може допълнително да влоши скептицизма към ваксините сред някои българи.

„Има много хора, които се колебаят да се ваксинират“, каза тя. „Вместо да използва пристигането на ваксината, за да смекчи страховете им, държавата се превърна в обект на подигравки.“

Автор: Боряна Джамбазова, източник: Ню Йорк Таймс

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече