Сметната палата взе на прицел COVID харчовете и ремонта на язовирите

0

- Advertisement -

Сметната палата ще осъществи 342 нови одитни задачи през 2021 година. В огромната си част това са финансовите одити на годишните финансови отчети на бюджетните организации.

Има обаче и някои задачи, които са доста любопитни. Например Сметната палата ще провери дали ефективно и ефикасно се управляват публичните средства и дейности за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19. Тази проверка ще се състои от три одита. Първият е за изпълнение на мерките в здравеопазването, вторият е за ефективност на мерките в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата,  и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката. Казано по-простичко, става дума за средствата от програмата REACT-EU. От институцията ще одитират и мерките в подкрепа на туризма.

Сметната палата в момента извършва други три одита, свързани с преодоляване на последствията от пандемията COVID-19, които ще приключат през 2021 г. При тях се одитират разходите за икономически мерки за микро, малки и средни предприятия, мерки за социална подкрепа и заетост и мерки за подпомагане на земеделски производители. Те се извършват в четири министерства – на икономиката, на социалната политика, на земеделието, храните и горите, и на финансите„, поясняват държавните одитори.

Засега правителството не е представило детайлен разчет за изразходваните средства. В парламента бе създадена нарочна комисия начело с депутата от ДПС Йордан Цонев, но засега и тя не е публикувала подробен доклад за разходите.

Ремонтът на язовирите и „Топлофикация“

Сред другите специфични специфични одити попадат „Държавна консолидационна компания” и „Топлофикация София“. Сметната палата акцентира, че това са „актуални теми за обществеността“. За ДКК се казва, че дружеството управлява значителен финансов ресурс, като собственият му капитал през 2019 г. е около 1,2 млрд. лв. , а на управляваните активи – около 1,5 млрд лева. Важен за обществото аспект от дейността му представлява възлагането на дейности по ремонт и реконструкция на язовири – държавна и общинска собственост, във връзка с което през 2018 г. капиталът на дружеството е увеличен целево с половин милиард лева.

- Advertisement -

Колкото до „Топлофикация София“, държавният одит подчертава, че дружеството предоставя изключително важна услуга на софиянци. Налице е обаче обществено напрежение, свързано с цените на предоставяната топлинна енергия и неяснота по фактурираните суми и изравнителните сметки, за което са подадени множество жалби и сигнали от граждани. В същото време през последните две години дружеството е с отрицателен финансов резултат, включено е в националния план за инвестиции, но през 2018 и 2019 г. не са реализирани предвидени проекти.

Изборни задачи и рутинни проверки

Заради предстоящите през 2021 година избори за парламент и за президент и вицепрезидент на Република България, Сметната палата е включила в одитната си програма одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с двете предизборни кампании.

Одитите за съответствие при финансовото управление са 35. При тях ще бъде проверена законосъобразността на управлението – спазването на изискванията на нормативните и вътрешните актове и договорите, обществените поръчки и  др. Одити за съответствие ще бъдат извършени в 3 министерства, 5 агенции и комисии, 25 общини, областни администрации и др. По определени теми – за изпълнението на договори за концесии на имоти и за разпореждането с имоти, ще бъдат проверявани едновременно по няколко общини. 

Специфичните одити  са 10, като сред тях са задължителните одитни задачи по Закона за Сметната палата на: отчета за изпълнението на държавния бюджет на Република България; бюджетните разходи на Българската народна банка и тяхното управление; одит на формирането на годишното превишение на приходите над разходите на Българската народна банка за 2020 г., дължимо към държавния бюджет; отчета за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване; отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК.

Освен това финансови одити ще се извършат и на годишните финансови отчети на всички общини с бюджет над 10 млн. лв., както са включени и общини с по-малки бюджети, които не са одитирани през последните три години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече