Д-р Антония Първанова: Като манипулират общественото мнение, поне да избираха по-умни говорители

0

- Advertisement -

Като манипулират общественото мнение, поне да избираха по-умни говорители. Само ден след началото на масовата ваксинационна кампания тепърва ще установяваме:

1. Колко време ще ни пази ваксината;
2. Колко ще е ефективна;
3. Какви нежелани реакции има;
4. Ще се проследяват 1000 души след 2 и 6 месеца, и след 1 и 2 години;
5. На всичко отгоре, проследяването по горната точка щяло да съвпадне с масовата имунизация през април?!?

Както и да го погледнем, това си е отвсякъде третата фаза на едно класическо клинично проучване, така както се прави по установените правила. След като премине този период, в който то ще бъде извършено под привидния предлог за загрижесност към хората на първа линия, данните ще бъдат подадени за официална регистрация на ваксината във FDA/USA. Към момента тя има разрешително за употреба при условия на спешност, но не и редовна регистрация. Предполагам, междувременно някои нежелани ефекти ще бъдат усъвършенствани и коригирани.

Много интелектуално инсуфициентно е да обясняваш как трябва да се ваксинират 70-75% от населението, за да се усети положителен ефект на защита за цялото общество, а в същото време дори и при задължителна ваксинация да има по-малко от 55% възможно подлежащи (защото толкова остават като махнем децата, за които вакснината не се препоръчва, противопоказаните поради инфекциозни, хронични и автоимунни заболявания, болните в момента и преболедувалите от Ковид-19). Отделно има и не малък брой хора, които не биха се ваксинирали на този етап, или с тази ваксина, или по принцип. Изобщо не искам да коментирам броя на медиците, които отказват да се ваксинират, както и моралната страна на въпроса – как ще препоръчват на други да го правят или ще им прилагат ваксината ако на себе си не са я поставили и след като имат медицински или други съображения за самите себе си дали ще ги прилагат по същия стандарт и за останалите хора.

Излиза, че при подобни данни, изначално е ясно – зададената цел 70% да бъдат ваксинирани е непостижима по дефиниция! Малко е неудобно да се споменава как ще ни ваксинират във фургон с капацитет 84 души на ден и военна палатка отпред, в която да си чакаме реда. Задача за трети клас: колко фургона са нужни, при капацитет 84 човека на ден, за да бъдат ваксинирани 5 милиона души в рамките на 3 месеца?

- Advertisement -

Водевилът с тайното транспортиране на ваксините от границата в бус за кренвирши, складирането им в антикварен хладилник ЗИЛ с катинар, тържествено отразеното стоварване на фризера със спасителната пратка с капака надолу и публична ПР акция с ваксиниране на минитъра на здравеопазването в присъствието на поп е направо холивудски сценарий за супер касов, единствен по рода си, комедиен трилър.

Дали наистина става дума за защита от Ковид-19 или нещо съвсем различно?


Остават едни много неудобни въпроси. Защо ще се ваксинираме масово чак през април, когато започва спад на заболяемостта от сезонни вирусни инфекции, в т.ч. коронавирус?

Да не говорим, че до тогава още повече хора ще са преболедували и ще намалее много под 50% и без това непостижимият процент на всички, които могат да бъдат изобщо ваксинири. За какво са тогава всичките тези призиви за солидарност и заплахи за тежките последици при неваксиниране на 70% от хората? Тази ваксина ще ни защитава ли и за следващия грипен сезон 2021/2022 или тогава ще ни обяснят как, заради поредния нов щам на коронавирус, трябва отново да се ваксираме с поредното чудо? Още колко години може да работи този модел?

Очевидно, отговорът е в приключването на трета фаза от клиничното проучване на ваксината, участието в което няма как да стане доброволно ако няма нагнетяване на страх и паника, манипулиране чрез неистини и фалшиви мотиви. Какви времена настъпиха, човек да се чуди кое в случая е яйцето и кое кокошката – дали фарма индустрията корумпира правителства или подкупни политици се възползват от ситуацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече