Политологът Георги Киряков: Борисов души около всички възможности, които могат да го задържат на власт

0

- Advertisement -

-Г-н Киряков, вчера стана ясно, че Отровното трио и Мая Манолова тръгват заедно на избори. Това ли са новите месии?

-Историята на Мая Манолова я познаваме много добре – от БСП през омбудсман и след това водещ опозиционер на управлението. За Триото – това, което се случва, не е толкова впечатляващо. Те, макар и по-прикрито, доста я подкрепиха по време на предизборната кампания за кмет на София.

-Но бяха водещи лица по време на протеста.

-Но те си остават трио – около тях няма никой. И това ни дава да разберем, че единствената им цел е тяхната лична реализация. Те зад себе си нямат нито проект, нито активни последователи. Даже и хората от протеста едва ли са толкова впечатлени от това, което правят.

    Преди доста време казах, че единствената им цел е места в листите – и това се случи. Никакви месии не могат да бъдат.

Единственото, което направиха по време на протеста, е да канализират недоволството и да го концентрират в Мая Манолова от една страна и в себе си от друга. Третата цел, която постигнаха, е да разбият напълно гражданската енергия, която не искаше такъв тип концентрация на протестна енергия.

-Ние сме в навечерието на Нова година – каква ще е 2021 г. от политическа гледна точка – по-стабилна от 2020 г. или още по-хаотична и неясна?

-Гледайки действията на управляващите през цялата година, мисля, че ще е много по-хаотична, отколкото можем да си представим в момента. Мисля, че ще продължи неспособността на управляващите да се справят с последиците от пандемията. Мисля, че ще продължи това разкарване на ваксини с камиони за кренвирши  – това е символика.

    Ще дам и друг пример – Данаил Кирилов пише конституция. Това е същото, като разкарване на ваксини с бусове за колбаси.

Ред примери от годината ни дадоха ясно да разберем, че това правителство ще продължи да иска да управлява по най-аматьорския начин.

-Според ваши колеги обаче правителството е успяло да се стабилизира и да овладее ситуацията?

-О, правителството успя да се стабилизира, но въпросът е на каква цена! С какви кредити, с какви бюджетни средства и за колко години ще се изплаща това нещо… Ето, днес поредни 125 милиона за ваксини – сякаш не се дадоха няколко милиарда досега за какво ли не, свързано с пандемията! С никаква отчетност на тези пари! Ето това е цената на тази стабилност, за която говорят колегите ми.

- Advertisement -

-Бойко Борисов ще остане ли в политиката според вас и през 2021 г.?

-Неизбежно ще иска да бъде основен фактор в българската политика, неизбежно ще се оглежда и за президентския пост. Тук много зависи президентът къде и как ще се огледа и какво иска да прави самият той. Но

    в момента, в който Борисов надуши слабост и опразване на ниша в президентството, той мигновено ще се насочи натам.

-Президентът обяви, че няма да прави партия.

-Да, може и да не прави партия, но това не значи, че Борисов няма да души около този пост. И не иска да снеме тоя огромна отговорност от плещите си сега. Въпросът за него е дали, ако се яви срещу Радев, ще може да победи – защото иска сигурна победа, или просто да не се явява срещу Радев и да чака друг свой момент. Ако Радев реши да се явява за втори мандат, защото още не е казал. От тая гледна точка Борисов в момента прави всякакви сметки и души около всички възможности, които могат да го задържат на власт.

    В никакъв случай не може да се говори за ситуация, в която Борисов слиза от политическата сцена и казва – аз съм дотук, нека друг да поеме нещата. Не. Това няма как да се случи.

Това означава нов хаос в управлението, защото всичко ще е фокусирано върху неговите лични намерения и цели за политик.

-Харалан Александров днес каза – „разминахме се с революцията и това е добра новина”. Така ли е наистина – по какъв път щяхме да поемем, ако революцията през лятото беше успяла?

-Аз ще дам контра отговор –

    България и българите винаги са се разминавали с революцията. България никога не е осъществявала никаква революция самостоятелно.

Много добре знаем подвизите на Ботев и Левски и желанието на тези наши видни представители на българския род за революция от страна на народа докъде са стигали… Така че Харалан Александров не просто не казва нищо ново – той не казва нищо. Няма да стане. Българите не са германци, не са руснаци. Ето това е контра отговорът ми.

Интервю на Валерия Касиян за Lupa.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече