Поредната жертва на скапаната система в държавата: 46-годишен почина, върнат от пет болници с COVID-19

0

- Advertisement -

46-годишен мъж от Пазарджик, без придружаващи заболявания, е починал от COVID-19 само за няколко дни. Близките му твърдят, че въпреки критичното му състояние му е отказан прием в болница, съобщава bTV.

На 16 декември Георги Йорданов потърсил консултация от личния си лекар в с. Алеко Константиново. Мъжът имал леки грипоподобни симптоми.

„И се оказа, че има остър бронхит на белия дроб. След което [личният лекар] само изписа лекарства – антибиотик, аспирин и витамини. И каза – ако се влошиш, отиваш на белодробен, без да идваш при мен“, разказва съпругата на починалия Цветелина Йорданова.

Според джипито д-р Валери Ганев пациентът му имал „готова бронхопневмония“.

„Готова бронхопневмония, типична ковидна. Даже на снимката колегите така го бяха описали“, каза д-р Ганев.

Два дни по-късно състоянието на пациента рязко се влошава. Близките му го закарват в местната белодробна болница.

„При д-р Аврамов чакахме четири часа може би. Показахме снимка и той каза, че от двете страни е с пневмония, но не бил за болница“, уточнява Цветелина Йорданова.

На следващия ден отново потърсили помощ в белодробната болница.

„Почти не се хранеше, температурата не спадаше. Накара ме да направя пак същата процедура – да купя банка витамин С, платихме 20 лева лично на него. Сложи му банката и каза пак да отидем да повторим процедурата“, обяснява съпругата.

Управителят на болницата д-р Аврамов обаче е категоричен:

- Advertisement -

Излекуваните остават повече от новите заразени в България, намаляват и приетите в болница

„Нещата не са така, както се представят. Два пъти му мерих сатурацията. И първия, и втория път – 94 сатурация.“

През нощта след второто отиване до белодробната болница мъжът се влошил и близките му повикали „Спешна помощ“. Екипът го прегледал и препоръчал да се продължи с лекарствата. На следващия ден болният е откаран с линейка отново в белодробната болница. Там преценяват, че състоянието му вече е критично и го пренасочват към друго здравно заведение с реанимационно отделение.

„През цялото време, докато е бил в болница, той не е бил с кислородна маска. Никой не му е сложил кислород да диша, докато е чакал за място“, твърди съпругата на Йорданов.

Обратното казва д-р Аврамов:

„Не е бил оставен и една минута без да бъде наблюдаван, консултиран и при влошаване – хоспитализиран.“

На практика обаче за четири дни пациентът търси помощ от пет места – при личния лекар, в белодробната болница, от спешен екип, отново в белодробната и накрая в болница „Хигия“.

Когато в последното здравно заведение опитват да го реанимират, пациентът вече е с т.нар. цитокинова буря. 46-годишният Георги губи битката с коронавируса. Оставя сираци десетгодишни близнаци.

„Приет е около 14 часа, а около полунощ е настъпила смъртта“, казва началникът на реанимационните екипи в „Хигия“ д-р Тони Палийски.

От „Спешна помощ“ уточняват пред bTV, че първоначално не се налагала хоспитализация на пациента. От белодробната болница отричат всички обвинения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече