Стотици израелци се заразяват с коронавирус след ваксината на Pfizer/BioNTech

0

- Advertisement -

Един милион израелци са получили ваксината срещу коронавирус. „Когато бъде достигнат критичния брой и бъдат ваксинирани няколко милиона, ще бъде възможно да се отворят бизнеси, магазини, ресторанти, всичко. Можете да пътувате в чужбина, да правите бизнес и да пътувате до Дубай, Абу Даби, Бахрейн“, каза премиерът Бенямин Нетаняху, който присъства на ваксинация номер един милион.

Масовата ваксинация на населението срещу новия коронавирус започна в Израел на 20 декември. В първата фаза ваксината на Pfizer беше приложена на здравни работници, студенти по медицина, гериатричен персонал и държавни служители, които се ангажират да насърчават гражданите да се ваксинират чрез личен пример. На втория етап бяха ваксинирани граждани на възраст над 60 години и хора от рискови групи.

Тъй като ваксината не осигурява незабавен имунитет срещу Ковид, над двеста израелски граждани са диагностицирани с болестта дни след като са получили ваксината на Pfizer, съобщава RT, позовавайки се на местни медии.

Според данните на Channel 13 News броят на тези, които са се заразили с Ковид, въпреки че са били ваксинирани, е около 240 души.

Ваксината на Pfizer, на която израелските здравни власти разчитат, не съдържа коронавирус и не може да зарази реципиента. Но е необходимо време, за да може генетичният код в медикамента да обучи имунната система да разпознава и атакува болестта.

- Advertisement -

Ваксината изисква две дози. Според проучванията имунитетът срещу Ковид се увеличава едва осем до десет дни след първата инжекция и достига до 50 процента. Втората доза се прилага 21 дни след първата, а заявеният от производителите имунитет от 95 процента се постига едва седмица след това. И, разбира се, все още има пет процента шанс да се заразите, дори ако ваксината е в пълния си потенциал.

Израелските информационни агенции, които съобщават данните, призоваха обществеността да остане нащрек и да спазва изцяло всички предпазни мерки през месеца след прилагането на първата доза.

Понастоящем в Израел се провежда мащабна кампания за ваксинация, при която вече над един милион души или почти 12 процента от населението са ваксинирани с ваксината на Pfizer/BioNTech. Това е най-големият обхват на глава от населението в света, според Оксфордския университет. Първата фаза на програмата има за цел да имунизира медици и възрастни хора, преди да премине към други категории от населението.

Около един на хиляда души съобщава за леки странични ефекти след инжектирането, включително слабост, световъртеж и треска, както и болка, подуване и зачервяване на мястото, където е поставена ваксината. Само няколко десетки от ваксинираните се се нуждаели от медицинска помощ, съобщиха от здравното министерство.

Откакто ваксинациите започнаха на 20 декември, най-малко четирима души в Израел са умрели малко след получаване на ваксината, съобщи обществената телевизия Kan. Министерството на здравеопазването обаче заяви, че три смъртни случая не са свързани с ваксината, като в момента се разследва четвъртият случай на 88-годишен мъж със съществуващи заболявания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече