Над 5 хил. нарушения на строителни обекти са засечени само през декември

0

- Advertisement -

5092 нарушения по строежите в страна са констатирани само през декември след проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура. Тя беше провокирана от инцидент на строителен обект в района на столичния пазар „Димитър Петков“, при който загина един работник, а няколко други пострадаха.

От близо 6 000 нарушения 3792 са свързани със здравословните и безопасните условия на труд, информират от държавното обвинение, като се позовават на доклад, изготвен от Главната инспекция по труда.

Става дума за използване на необезопасени скелета, работа без лични предпазни средства, в това число и за падане от високо, както и липса на контрол. В резултат на проверката на 54 души са съставени актове за неизползване на средства за лична защита.

- Advertisement -

Заради груби нарушения пък са съставени 56 акта за спиране на строително-монтажни действия.

Проверяващите са попаднали на 127 души без сключен трудов договор, а в един обект е работело непълнолетно лице, за което е сезирана Софийската районна прокуратура. 

Инспектори от ДНСК специално са проверили 6 строителни обекта, за които е имало данни за инциденти с пострадали и загинали.

Съставени са били 6 акта на виновни лица и 5 наказателни постановления в размер на 51 500 лева за неспазване на правилата на безопасност на труда, информират още от прокуратурата. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече