Приятел на загиналия DJ Emotion: 3 часа звънях на 112

0

- Advertisement -

Приятелят на загиналия турист Георги Георгиев, който е станал свидетел на фаталното падане на 45-годишния Тодор Желязков, сигнализира, че в продължение на три часа е звънял на 112. Имали са обхват, но не са успели да се свържат със спешния телефон, предаде БНТ.

Той е в добро здраве, но разстроен и ядосан от загубата на приятеля си. „Щом съм здрав, значи не е причина екипировката“, смята Георги.

Около 14.30 часа днес беше свалено тялото на загиналия в Стара планина турист от Варна. Това е 45-годишният Тодор Желязков, по-известен като DJ Emotion – един от основателите на групата Deep zone project. Тялото на загиналия турист, който падна в улей в района на връх „Жълтец“, бе свалено около 14.30 ч. в местността „Паниците“ над Калофер.

Съдебна медицина транспортира тялото до Пловдив, за да бъде установена точната причина за смъртта. Спасителната операция беше проведена при много тежки метеорологични условия, при ураганен вятър. В нея участваха 8 спасители от Калофер и Карлово.

До мястото на инцидента се стигна благодарение на служителите от телевизионната кула на връх Ботев, които разполагат със специализирана техника – раттрак, която се движи в тежки зимни условия.

Началникът на планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов каза, че загиналият турист и приятелят му не са били добре екипирани и не са били с подходящи обувки. Той призова хората, които посещават планината да си вземат поука, защото това е поредният инцидент и той доказва, че се подценява ситуацията.

- Advertisement -

„Вятърът беше ураганен, мъглата гъста. Рискувахме малко, но момчетата бяха корави и нещата се получиха. Когато има екип и има цел, хората се обединяват и я правят!“, заяви началникът на Планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов.

„Смъртта е установена от неговия приятел, който успява да се добере до тялото и да направи трак, което беше много ценно за нас, защото имахме координатите на самото тяло“, обясни дежурният от Планинската спасителна служба Тервел Тотев.

На мястото на инцидента екип на Спешна помощ и служители на Криминална полиция, извършиха огледи.

От националната система за спешни повиквания коментират, че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени. Създадена е била конферентна връзка с Планинската спасителна служба. Шефът на спасителите в Калофер отправи критика към екипировката на двамата туристи.

От Планинската спасителна служба са категорични, че специално за този маршрут и в тези условия котките са задължителни.

„И не само котките, дори и пикел и въже поне 20 метра. В случая са подценили собствените си възможности, метеорологичната обстановка. Не може да кажем категорично, в зимната планина се ходи с котки, не е не е така, в зимната планина може и без котки, но човек трябва да се подготви и да провери маршрута какво изисква“, каза още Тервел Тотев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече