Борисов се хвали, но 75% от малките и средни фирми не могат да плащат кредити

0

- Advertisement -

Повече от 20% от малките и средни предприятия в страната имат затруднения с възстановяването на производството след последствията на COVID кризата. С необслужвани банкови кредити са повече от 75 % и само около 15% от предприятията са успели да използват възможностите на кризата за развитието на дейността си.

Негативните за страната ни данни са от проучване на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, информира БНР. Подобна информация, обаче няма да чуете от устана на премиера Бойко Борисов, който не спира да се хвали с фискалната политика.

Фирмите, свързани с онлайн услугите, търговията на дребно, куриерските доставки и дигитализацията преминават успешно през кризата, но тези в областта на традиционните сектори търпят тежките последствия от кризата и дори не разполагат със стратегия за ограничаване на щетите, казва председателят на сдружението Елеонора Негулова.

- Advertisement -

„Имат трудност да рестартират поради недостиг на ликвидни средства. Имат инфраструктура, която да произвежда стоки или услуги, имат хора, обаче нямат оборотен капитал, за да рестартират работа. И всъщност те ще бъдат изправени пред решението дали да обявяват технически фалит“, отбеляза тя.

Банковите кредити също се оказват проблем за голяма част от малките и средни предприятия.

„Малкият бизнес всъщност на първо място е търсил начин да се издължи към бюджета – да плаща данъци, осигуровки. И всъщност тази декапитализация рефлектира върху това, че не могат да се обслужат кредитите и там вече се появява един лавинообразен процес, тъй като преструктурирането на кредитите също изисква време и ресурс“, коментира Негулова.

Frognews

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече