Въпреки забраната: Калофер „се изправи срещу вируса“ с мъжко хоро в Тунджа

0

- Advertisement -

Мъжкото хоро за Йордановден победи закона и прилагащите го органи в Калофер на рождения ден на Христо Ботев – Богоявление. Органите на реда пробваха, но не успяха да попречат на десетки мъже в народни носии да нагазят до кръста в р. Тунджа.

Нямаше драми и сблъсъци, тъпаните биеха, гайдите пищяха, телевизиите предаваха.

„Хората ще влязат в реката. Ще си свирят и пеят, но няма да е като досега. За съжаление не ми е хубаво, но трябва да го преодолеем. Аз няма да вляза във водата”, каза пред Нова телевизия кметът на Калофер Румен Стоянов, преди хорото да започне. 

„Отиваме на мястото за ритуала и започваме с освещаването на иконата, потапя се кръстът. Сами може да усетите настроението. Никой не е в състояние да спре тия хора – корави глави, разумни, но все пак – каза пред Bulgaria ON AIR Стоянов, който е избран с бюлетината на БСП. – Важното е да се спази традицията, ще понесем каквото си е оттам нататък.“

За ежегодното ловене на кръста в ледените води нямаше официална подготовка, имаше дори призиви към хората тази година да не идват на ритуала. Но те дойдоха. Влязоха в реката, прегърнаха се без никаква физическа дистанция и задрусаха хорото. Нямаше маски.

Същото се отнася за публиката от двете страни на реката.

- Advertisement -

От РЗИ Пловдив съобщиха пред Клуб Z, че екипи на здравната инспекция са изпратени в Калофер, за да следят дали се спазват противоепидемичните мерки. По-късно през деня ще има информация дали ще се наложат и какви ще бъдат санкциите на участниците и организираторите. По закон глобата за неспазване на противоепидемичните мерки е от 300 до 1000 лв. при първо провинение за физически лица и от 500 до 2000 лв. за юридически лица.

Къпането във водоеми на Йордановден носи здраве според народното поверие. Науката не е съвсем съгласна, законът – също, но тяхната позиция е исторически по-„млада“ и очевидно безсилна в случая.

„Традицията е вековна. Мерките са отскоро“, обобщи ситуацията участник в ритуала пред камерата на БНТ. Запитан дали тазгодишното хоро ще донесе на калоферци здраве, той отговори: „Това е най-важното. Здравето ще го има.“

Според историка Стефан Гечев няма документални данни „леденото хоро“ да се играе от векове. Той смята, че то води началото си от времената на т.нар. развит социализъм – 70-те или 80-те години на миналия век, а според други наблюдатели „историята му“ започва дори значително по-късно – в края на 90-те.

„От тази вода не се настива, тя е здраве – каза друг участник в хорото пред бТВ. – Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако трябва, и глоба ще се плати.“

„Каква държава?! Сценки от живота на едно племе… Езически ритуал по време на чума – коментира във фейсбук експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов. – Пълен фалит на авторитета на правителството. Групата ковИдиоти и много други като нея обезсмислят усилията на всички онези хора, които отговорно дават своя принос за ограничаване на епидемията.“

Източник: ClubZ.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече