Отбелязваме 173 години от рождението на Христо Ботев!

0

- Advertisement -

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер бе положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония започна с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“. Поднесени бяха венци и цветя пред паметниците на Ботев и на неговата майка Иванка Ботева. Много калоферци и гости на града изкачиха стълбите до мемориалния комплекс, за да отдадат почит към живота и делото на героя. 

Директорът на музея Ася Николова подчерта по-рано, че „всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина, въпреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха „сили и младост“, както самият той пише, за да я име днес България, свободна, независима.“

- Advertisement -

От началото на седмицата Националният музей „Христо Ботев“, където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители като се спазват противоепидемичните изисквания, допълни Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.   

По повод годишнината експозицията, посветена на поета и революционер във врачанския музей, е отворена за безплатни посещения.

Музеят поддържа богата експозиция, свързана с подвига на Ботев и четата му във врачанския край. Днес залата, в която се помещава експозицията ще бъде озвучена от негови стихове. Заради пандемията традиционното за днешния ден Ботево тържество ще бъде онлайн – във Фейсбук страницата на музея от 17 часа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече