Най-бедни в ЕС, а плащаме най-скъпо за основни продукти! Кашкавалът е с 82% по-скъп, отколкото в Европа!

0

- Advertisement -

Най-бедната страна в ЕС сме, а плащаме най-скъпите цени за някои от основните продукти на трапезата си

Към края 2020 г. средните цени на едро на кравето масло у нас са били с 2,28 пъти по-високи, отколкото е средната цена в страните от Европейския съюз. При кашкавала цените ни са средно с над 82% по-високи.

Това сочи последният бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). През декември у нас средната цена на едро на маслото е 15,12 лв. за кило, а за общността – 6,61 лв., предаде dnes.bg.

Малко по-ниски са разликите в цените при кашкавалите. Българският масов кашкавал „Витоша“ през миналия месец се продавал на едро средно по 11,07 лв./кг, а аналогичният продукт – сиренето „Чедър“ в другите страни – по 6,06 лв.

Единствено при изкупните цени от производителите на суровото мляко българските цени са по-ниски. Причината за това е, че данните са за 13-те нови членки, приети в ЕС след 1990 г. Средното ниво за тях е 68,47 лв. за 100 кг, а у нас – около 63 лв. Доц. Божидар Иванов от САРА обясни за „Монитор“, че в останалите – по-старите членки на Общността има по-различна политика на изкупуване на млякото, която предполага и по-високи цени.

По думите му изкупните цени в Гърция, Италия и някои северни страни в Европа са много по-високи, отколкото в други, като причината е в по-голямата регулация на пазара. „Там по-високите изкупни цени задължителни. В Западна Европа пазарът е доста регулиран, почти цялата част се изкупува по договори и има формула за формиране на цените, която се следи на базата на ценовите индекси на млечните продукти“, поясни доц. Иванов.

- Advertisement -

Данните на САРА сочат още, че в периода януари – септември 2020 г. в България са произведени 45,9 хил. тона свинско месо или с близо четвърт по-малко спрямо година по-рано. Спадът се дължи основно на разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС). Вследствие на заразата поголовието намалява със 162 000 животни в сравнение с 2018 г. През първите пет месеца от годината цените на тон кланично тегло на свинското бяха с 27% по-високи на годишна база. Пандемията от COVID-19 обаче сви търсенето на продукта и цените полетяха надолу, като от месец юни те са под равнищата си от 2019 г.

Данни са последното четиримесечие на 2020 г. разкриват, че килограм кланично свинско месо ще ни струва с 0,30 лв. по-малко през първият отчетен месец, отколкото през последния. Докато през септември тон кланично тегло на свинското е се е търгувал за 3794 лв., през декември прогнозната му цена е спаднала до 3500 лв. От САРА очакват, че тя ще се задържи на същото равнище и през първия месец от новата година.

Въпреки тенденцията за поевтиняване, цените у нас остават по-високи от средноевропейските.

COVID-19 промени и вкусовите предпочитания на нашенци – свинското на трапезата ни започва бавно да отстъпва място на пилешкото. Повишеното търсене на алтернативата на коледната пуйка пък повлия на цените му, които се увеличиха значително. Прогнозни данни сочат, че тя ще се повиши със 100 лв. за тон кланично тегло още през януари 2021 г. спрямо месец септември през изминалата. Оценки предвиждат средногодишната цена на пилешкото месо да бъде 2,86лв./кг или с 0,09 лв./кг по-малко спрямо средната за 2019 г.

По отношение на говеждото и телешкото месо бюлетинът на САРА показва, че от началото на годината до месец юли цените за тон кланично тегло са се повишили спрямо тези през 2019 г. След поевтиняването на свинското през август обаче средно с 9% поевтиняват още говеждото и телешкото.

Очакванията са средната им годишна цена да достигне 4,35 лв./кг – при 4,23 лв./кг за миналата година и 4,15 лв./кг за 2018 г.

Прогнозният доклад на Европейската комисия гласи още, че потреблението на свинско месо на глава от населението е Европейския съюз ще намалее с 1,4 кг през следващите десет години, а това на говеждо – с 0,9 кг. Консумацията на пилешко пък ще продължи да расте.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече