Прокуратурата отново дава на съд Лютви Местан заради катастрофата със загиналото бебе

0

- Advertisement -

Прокуратурата отново дава на съд лидера на ДОСТ Лютви Местан и 33-годишния Юсеин Ахмед за катастрофата, при която на 14 април 2019 г. загина 6-месечното дете на Ахмед.

Според държавното обвинение Местан е нарушил правилата за движение по пътищата, като е навлязъл от път без предимство, без да се съобрази със знака „Стоп“. Подминал е и факта, че по главния път е идвало БМВ, което е било с предимство. Така е причинил смъртта на детето.

Бащата на починалото също не спазил правилата – карал е с превишена скорост, пресякъл е „остров“ на шосето и не е осигурил безопасно пътуване на детето си, като не е поставил колан на задната седалка на БМВ-то. В резултат на това се е стигнало до гибелта на бебето.

- Advertisement -

Обвинителният акт срещу двамата бе внесен в Окръжния съд в Кърджали през юли 2020 г. Първо магистратите от Кърджали, а после и колегите им от апелативния съд в Пловдив върнаха делото за отстраняване на процесуални нарушения, свързани с правата на пострадалите – майката и братчето на загиналото бебе.

През октомври м.г. пловдивският съд се аргументира с това, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и така са били погазени правата на пострадалите – майката и братчето на загиналото момиченце. На братчето не е бил назначен особен представител – адвокат, въпреки противоречивите му интереси с тези на баща му, обвиняемия Юсеин Ахмед.

Не е бил установен в пълнота и кръгът на пострадалите лица. Починалото бебе има баби и дядовци, които могат да имат претенции за претърпени неимуществени вреди.

Досъдебното производство беше взето на специален надзор от ВКП по разпореждане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече