Българска банка за развитие купи исторически имот в центъра на София за рекордните над 3000 евро/кв.м.

0

- Advertisement -

Единственият държавен трезор – Българска банка за развитие (ББР), е купила исторически имот в центъра на София за рекордните над 3000 евро/кв.м. Тя е придобила централата на „БНП Париба“ на бул. „Цар Освободител“ 2 в сделка за 11 млн. евро в началото на декември. Това  става ясно от справка в Имотния регистър без да е посочено дали цената е с ДДС, съобщи „Капитал“.

За сравнение в края на ноември бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“ 6 също смени собствеността си срещу 10.85 млн. евро,което е около 866 евро/кв.м без ДДС.Продавач на имота бе „Сердика пропъртис“ АДСИЦс основен акционер Весела Кюлева, а купувач „Мавели“- компания на собственика на „Хидрострой“ Велико Желев.

Двете сградите се намират в историческия център на София – отдясно и отляво на „Гранд хотел България“.

ББР е платила за сградата, съседна на централата ѝ на ул. „Дякон Игнатий“ 1, сумата от 21 514 130 лева (11 млн. евро). От информацията в Имотния регистър не става ясно дали цената е със или без ДДС.

Сградата е с разгъната застроена площ от 2836 кв.м, а земята под нея е 612 кв.м, от които застроени са 554 кв.м. По груби изчисления това означава, че държавната ББР я купува на цена 3100 евро, или от 3718 евро/кв.м без ДДС.

- Advertisement -

Според източници от пазара на бизнес имоти първоначален интерес към сградата са проявили около 50 кандидата. На втория етап са останали десетина. ББР е спечелила с най-високата оферта. Неофициално като кандидати се споменават Пощенска банка с предложение за около 8 млн. евро и собствениците на „Платинум център“ в София с оферта около 6 млн. евро.

От Българската банка за развитие не са коментирали мотивацията си за сделката. Възможно е тя да е продиктувана от необходимост от разширяване.  Централата на ул. „Дякон Игнатий“ 1 е с площ 6127 кв.м, а средносписъчният състав на банката в края на 2019 г. по информация от отчета ѝ е 216 души, но за сега е с 20 души повече според регистъра АПИС.

Съдейки по сайта на ББР, четири от петте ѝ дъщерни дружества са пръснати из София. Две от тях се помещават на бул. „Арсеналски“. Други две са в сграда на ул. „Стефан Караджа“, където беше под наем и самата банка, докато подготвяше централния си офис.

Реконструкцията на сегашната централа на ББР започна през 2007 г. и протече на етапи, като завършителният беше между 2014 и 2016 г. Тогава по проект на арх. Жеко Тилев бяха изградени шест надземни етажа и три подземни нива, като същевременно беше запазен автентичният облик на фасадата. Строителството на новата централа на ББР излезе 14.3 млн. лева без ДДС. Ремонтът бе даден без обществена поръчка на обединение, водено от „Главболгарстрой“, в което участваха и „Понсстройинженеринг“, „Ултрастрой“ и „Строй-Консулт мениджмънт груп“.

Ако целта е събиране на съседни адреси, това не може да стане моментално, защото придобитата сграда се нуждае от ремонт, който се очаква да струва няколко милиона, показват оценки на други кандидатиза имота.

Сградите на ББР и досегашната сграда на „БНП Париба“ са паметници на културата – част от първия след Освобождението архитектурен ансамбъл по европейски образец в София. Той е инвестиция на полк. Косаков, изградена по периферията на земята му, заключена между сегашните улици „Цар Освободител“, „Дякон Игнатий“ и „Аксаков“, в близост до Княжеския дворец.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече