Христо Иванов с писмо до ЕП – припомни за записите, кюлчетата и пачките!

0

- Advertisement -

В писмо съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов информира евродепутатите за развитието по прокурорската проверка за аудиозаписа с глас, подобен на този на премиера Бойко Борисов, която започна именно след негов сигнал, както и за проверките за изтеклите в медиите видеозапис и снимки на кюлчета злато и пачки с евро от спалнята му в правителствената резиденция.

Иванов се е обърнал към Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията LIBE в Европейския парламент, която днес провежда второ изслушване на представители на българските власти за ситуацията в България. Това съобщиха от пресцентъра на ДБ. Оттам припомнят, че на предишното заседание на 28 август бяха поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те така и не уважиха евродепутатите, а изпратиха свои представители.

После пък имаше преблем с превода. 

В писмото Христо Иванов посочва приключилите без резултат производства и изтъква, че това „ясно показва опит от страна на българската прокуратура да имитира задълбочено и детайлно разглеждане на делото“. 

Лидерът на „Да, България“ повдига и няколко важни въпроса, на които според него българската прокуратура следва да отговори, включително факта, че държавното обвинение тепърва трябва да установи дали гласът от аудиозаписите е на Бойко Борисов, да проучи произхода на златните кюлчета, както и да идентифицира и разпита жената от видеозаписа.

„Липсата на задълбочено разследване по тези случаи, въпреки големия обществен натиск, е още едно отражение и пример за липсата на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор“, казва Христо Иванов. 

- Advertisement -

Добавя и че последните законодателни промени, предложени от ГЕРБ, не решават проблема и дори биха влошили ситуацията. Той посочва и че публично достъпната информация за тези случаи е ограничена до две прессъобщения на прокуратурата.

„За разлика от други разследвания срещу високопоставени лица, прокуратурата не публикува материалите, събрани по време на производствата по горепосочените сигнали. Всъщност, в тези случаи напълно произволно прокуратурата реши да не следва стандарта, обявен от главния прокурор Гешев.

А именно, че когато става дума за дела с висок обществен интерес, обвинението ще съблюдава по-високи мерки за прозрачност и ще публикува материали и доказателства, събрани в хода на разследването“, казва Иванов.

Според него изслушването пред Мониторинговата група е подходяща трибуна за отправяне на тези въпроси към участващите представители на българското правителство и за искане на ясни отговори какви са намеренията на българската прокуратура за продължаване на разследването на всички споменати аспекти на делото. 

„Това ще изпрати силно послание както към българското общество, така и към нашите европейски партньори и ще укрепи допълнително позицията на Европейския парламент и по-специално на Мониторинговата група като институция, напълно готова да застане заедно с всички европейски граждани в продължаващата им борба за по-добър и по-справедлив демократичен процес“, завършва обръщението му към евродепутатите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече