Шефът на Летище София хвърли оставка – парите за заплати не достигат!

0

- Advertisement -

порт Владимир Рапонджиев си е подал оставката.

Броят на пътниците, обслужени на летището през 2020 г., се е сринал над два пъти спрямо 2019-та. Това показва безпристрастната статистика, публикувана на официалната му страница. През миналата година през терминалите са преминали 2 937 846 пасажери, което е с 58.7% по-малко от обслужените през 2019-та 7 107 096 души. Това ще рече над 60% по-малко приходи от летищни такси. Столичният аеропорт отчита като обслужени пътници и преминалите през него военни, въпреки че според международните спогодби самолетите от ВВС не се облагат с такси, така че от тях той не получава нито стотинка.

С над 41.4% е намалял и броят на кацналите и излетели самолети – от 61 371 на 35 954, което означава, че те са летели полупразни в сравнение с 2019 г.

- Advertisement -

Разбира се, основната причина за този драстичен срив, който върна броя на обслужените от летището пътници с 12 години назад, е пандемията от коронавируса. Най-трагичният месец е април, когато броят на преминалите през аеропорта хора падна с 94.2% спрямо същия месец на 2019-та – 34 403 срещу 598 140. През останалите 8 месеца след това спадът на обслужените пасажери се колебае между 97.7 и 57.1 на сто.

За да компенсира огромния спад на приходите от летищни такси, ръководството на компанията предложи значително увеличение на летищните такси за 2021 година, за което „БАНКЕРЪ“ пръв писа. Така таксата за заминаващ възрастен пътник по международни линии от 1 януари трябваше да скочи с 60.3%, а такса „Сигурност за въздухоплавателни средства, превозващи пътници“ – с 94.6 на сто! Което означаваше и увеличение на цените на билетите още от първия ден на новата година.

Тъй като ръководството на „Летище София“ ЕАД, което през последните повече от три години не инвестира почти нищо за поддръжката на аеропорта и за подобряване на качеството на обслужване на авиокомпаниите и пътниците им, не успя да мотивира увеличението на таксите, предложението беше суспендирано от националния регулаторен авиационен орган – ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Така засега продължава прилагането на ниските летищни такси от 2020 г., които ще влошат и без това трагичното финансово състояние на летището, на което вече около 40 млн. лева не достигат само за изплащане на заплати.

Бисер Липов, Банкеръ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече