Кръчмите, затворени от общините, без помощ от НАП

0

- Advertisement -

Заведенията и обектите из страната, затворени със заповед на общински щаб, няма да могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ до 150 000 лв. от Националната агенция по приходите (НАП), става ясно от публикувани насоки в сайта на приходното ведомство.

Причина за това е, че заповедите на местните щабове са извън приложното поле на програмата. Тя има за цел компенсиране спирането и ограничаването на дейността само на тези обекти, засегнати от въведените със заповеди на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки. Припомняме, че мярката бе обявена през декември, като крайниьт срок за кандидатстване е 20 януари.

Подаването на документи става чрез портала за електронни услуги на НАП. След въвеждане на електронния подпис и данните към него, потребителят се пренасочва автоматично към ИСУН. От насоките по мярката става ясно, че не е необходимо кандидатстващите да имат предварително регистрация в ИСУН. Освен това търговците ще подлежат на проверка относно данните, подадени в електронните заявления, както и последващи проверки след отпускането на средствата. „Целта е да се гарантира, че финансовата подкрепа достига до тези, за които е предназначена. Ако има несъответствие, кандидатът ще бъде уведомен по електронен път“, обясняват от НАП.

- Advertisement -

В случай че търговец притежава няколко обекта, но противоепидемичните мерки са засегнали дейността само на част от тях, то той отново може да кандидатства. За целта той трябва да подаде заявление за подпомагане само на тези обекти, които са били затворени. Съответно само за тях трябва да се посочат данни като оборот на начислена основа без ДДС, т. е. в него попадат и счетоводни документи, които може да не са платени, както и код на икономическата дейност. След като бъде разгледано заявлението, кандидатът ще получи уведомление в електронната поща

посочена в сертификата за е-подпис, с който е подадено заявлението. Размерът на одобрената помощ пък ще може да се види в профила на кандидата в ИСУН.

Самото изплащане на средствата ще стане едва след одобряването на нотификацията на програмата от Европейската комисия (ЕК) и чрез банков превод в срок до седмица от одобрението на проекта. Парите може да се използват за покриване разходите за наем, заплати и осигуровки на персонал, доставка на хранителни продукти, които ще се използват в производството, доставка на електроенергия, топлоенергия и вода, доставка на хигиенни материали, но не и за плащане на данъчни задължения, покупка на кухненско оборудване или за обслужване на банков кредит.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече