Топ експерт: Ето как ни краде „Топлофикация” (ДОКАЗАТЕЛСТВА)

0

- Advertisement -

Енергийният експерт Георги Котев разкри как монополистът „Топлофикация” ни бърка в джобовете с тлъсти сметки, завишени средно с 30 до 40%, установи репортер на Lupa.bg.

В своя блог Котев написа следното:

Днес във Фейсбук ми попадна истинска месечна сметка за консумация на топла вода и парно от едно домакинство в столицата за последния месец ноември, съпроводена с възмущение и въпроси защо е толкова надута. Ето защо сега ще и направя прецизен хирургичен разрез, за да ви покажа къде и как е скрит туморът на грабежа.

Почти 290 лева за месечна сметка за парно и топла вода през един изключително топъл месец ноември. Към фактурата има пояснения и ние сега ще ги разгледаме и с тяхна помощ ще разплетем чорапа.

Точка 8 сочи средна външна температура за месеца 5,3° С, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). „

Лошата новина е, че НИМХ наистина е посочил на сайта си това число за ноември, което въобще не означава, че то отговаря на действителността. НИМХ страда от хронична парична недостатъчност, което го прави удобен партньор за игрите на Топлофикация „София“.

НИМХ не е публикувал таблица с дневните максимални, минимални и средни температури, така че всеки желаещ сам да може да провери верността на числото 5,3° С.

Публикувана е една изключително груба графика, по която е невъзможно да се направи даже приблизителна оценка.

Ето защо аз си намерих друг, независим и по-детайлен източник.

След прецизна инженерна обработка на данните става ясно, че средната температура в София за ноември е 6,2° С. Почти 1° повече!!!

В точка 15 от фактурата е посочен коефициент 1,14, който зависи от температурата и от който зависи крайната цена на топлото.

Ние НЕ ЗНАЕМ как се формира този коефициент, но научната логика сочи, че той е по-голям при по-ниски температури и – по-малък при по-високи.

Следователно в нашия случай този коефициент трябва да намалее. С колко? З сега не знам, но съм сигурен, че всеки клиент на ТЕЦ „С“ има право да поиска формулата или таблицата за формирането на този коефициент и фирмата е длъжна да му го предостави. Аз не съм клиент на тази фирма.

Точка 6 от фактурата твърди, че парното е било включено към сградата всички 30 дни на месец ноември.

- Advertisement -

Но дали това е така? Това могат да си проверят самите жители на съответната сграда, която има договор с доставчика на топла вода и парно. По правилата на ТЕЦ „С“ парното се включва едва след ТРИ последователни дни със средни температури под 12° и тенденция към задържане и падане, но не и покачване.

Ако се върнем на графиката с температурите в София става ясно, че критерия за включване на парното се изплнява едва след 8-мо число на месеца. Следователно топлото би трябвало да започне да се подава едва на или след 8-мо число. Тогава дните от точка 6 на фактурата стават не 30, а 23 или 22, а може и по-малко. Проверете изрично на коя дата е започнало топлоподаването към сградата!

Но това не е всичко! На 2-ри януари 2021-а г. в този блог ви показах следната графика.

От нея става ясно, че цената на природния газ (ПГ) в сметките за парно са силно завишени от реалната цена по която ТЕЦ „С“ плаща за него, т.е. ПГ. За месец ноември това завишение е с 3,55 лева за мегават-час. И сега следва интересното!

За да се достави до краен клиент 1 МВт ч. топлина, трябва да се похарчи преди това 3 МВт ч. природен газ. Следователно от нашия пример с горната фактура, за 2 627,299 кило-Ват-часа = 2, 627 Мега-Ват-часа консумирана топлина от клиента (само за парното!) са били изгорени 8 (ОСЕМ) МВт.ч ПГ. Като се има предвид, че цената на ПГ предварително изкуствено е надута следователно крайния клиент вече е оскубан с …8 МВт.ч * 3,55 лева = 28,40 лева !!!

Приспадаме тези 28,40 лева от сметката за парното (първата снимка по-горе) …

215,68 лева – 28,40 лева = 187,28 лева.

Последното число трябва да разделим на 30, за да видим по колко ни е струвало топлото за един ден …

187,28 лева / 30 денонощия = 6,24 лева/ден.

Ако парното е пуснато в сградата едва на 8-ми ноември, то тогава трябва да си приспаднем сумите за 7 дни … 6,24 лева/ден * 7 денонощия = 43,70 лева.

Заедно с парите от надутата цена за ПГ досега сме „сурвакани“ със 71,20 лева. Или реалната сметка трябва да е по-близо до …215,68 – 71,20 = 143,58 лева.

Но преди да се обложи с ДДС, тази сума ще намалее още малко след корекцията на коефициента заради по-високата температура.

И когато това се случи, ще получим крайна сметка, която ще е по-малка от предявената с между 30 до 40%.

Георги Котев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече