Цветанов обяви правителството за некомпетентно: Изпълнителната власт не е в състояние да проведе честни избори в днешните условия

0

- Advertisement -

Тежки упреци към правителството на Бойко Борисов отправи бившият му партиен заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов на разговора си с президента Румен Радев в неделя. Цветанов беше поредният лидер на извънпарламентарна партия, когото държавният глава покани за консултации по повод необходимите мерки за успешното провеждане на предстоящите парламентарни избори.

Цветанов заяви, че партията му „Републиканци за България” е готова за избори на 28 март – датата, която президентът обяви неофициално преди няколко седмици. Но веднага посочи, че ще се наложи тази дата да бъде променена. „Не защото не са готови политическите партии. Просто изпълнителната власт не е в състояние да проведе безупречни, прозрачни и честни избори в условията, които имаме днес”, обясни той.

- Advertisement -

„Това, което наблюдавахме и чувахме в медиите от изпълнителната власт, че са готови за 28 март, ние всички станахме свидетели на тази готовност от страна на държавата при посрещането на втората вълна на пандемията. Летните месеци и началото на есента на миналата година чувахме гръмки обещания, че всичко е наред, а видяхме, че по смъртност страната ни стана на първо място”, нападна бившият втори в ГЕРБ кабинета „Борисов”. Той поиска от президента да се съобрази с това и да определи „по-разумна дата”.

Цветанов демонстрира недоверието си към своите бивши съпартийци и с едно необичайно предложение – да се сменят в месеца преди изборите областните началници на МВР. „Това, което ние предлагаме, за да има едно допълнително спокойствие в гражданите, че когато някой опорочава изборния процес той ще бъде санкциониран, е да има ротация на всички областни директори на полицията, защото това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят”, изтъкна той. И наблегна, че това трябва да важи особено за районите с ромско население. Тази идея заинтригува държавния глава, който посочи, че това е в правомощията на изпълнителната власт, но по въпроса трябва да се проведе дискусия.

Водачът на „Републиканци за България”, която никога не се е явявала на национални избори, си поиска и участие в секционните избирателни комисии. По думите му извънпарламентарните партии трябвало да запълнят незапълнените квоти от парламентарно представените партии. Той подкрепи инициативи, зад които застанаха и другите опозиционни формации извън Народното събрание – да се предава пряко онлайн броенето на бюлетините и да се въведе гласуване по пощата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече