Цветанов поиска от президента промяна в Изборния кодекс и ротация на директори на полицията

0

- Advertisement -

“Републиканци за България” искат промяна в Изборния кодекс” това стана ясно от думите на председателя на партията Цветан Цветанов, заявени от него пред президента Румен Радев по време на провелата се среща на “Дондуков” 2.

В изказването си Цветанов посочи, че сред промените, за които от формацията му ще настояват са и тази в Секционните избирателно комисии да има по двама членове, които са представители на извънпарламентарните сили. По думите му, това ще даде повече увереност и спокойствие, че избирателният процес няма да бъде манипулиран.

Ротация на всички областни директори на полицията за месец, за да се прекъснат зависимости и други интереси, които могат да повлияят на честните избори. Това предложиха от партията на бившия втори в ГЕРБ.  Днес вървят поредните консултации на държавния глава с представители на партиите, в търсене на най-подходяща дата за изборите.

- Advertisement -


„Нова тема повдигате, вероятно от своя опит, това е в правомощията на изпълнителната власт, но по него са нужни дискусии“, отбеляза Радев по повод идеята за ротациите на полицейски началници. Както е известно Цветан Цветанов беше министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов от юли 2009 година до март 2013-та.


Цветанов заяви, че неговата партия, както и редица други, е готова за избори на 28 март, но изпълнителната власт няма как да ги проведе на нея. Бившият вътрешен министър смята, че към момента няма нужната законодателна готовност и нормативна уредба, за да гарантира упражняване на правото на глас и запазване на здравето на гласуващите.


Цветанов изрази притеснения за начина, по който ще се броят резултати и настоя да се направи платформа, на която да се излъчва онлайн броенето на бюлетините и оформянето на протоколите от гласуването. Тази идея се роди още в първия ден консултации при президента, като и днес Радев се обяви за подобна форма на контрол.

Припомняме, че държавният глава продължава и днес поредицата от консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. От началото на седмицата той прави консултации със здравните власти, администрацията и политическите сили, чиято цел според анонса му е да чуе всички мнения какви са рисковете при гласуване в условията на COVID-19, преди да издаде указа, с който ще насрочи изборите. Конституционният срок за това е до края на януари, а изборите могат да се състоят между края на март и края на май.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече