Шефът на болницата в Сандански не съжалява, че първо ваксинирали общинарите

0

- Advertisement -

Не съжалявам за ваксинираните общински съветници. Би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат на много хора в борбата с най-тежката инфекция от десетилетия насам.

Това каза тази сутрин пред бТВ директорът на болницата в Сандански Илия Тонев. Там избухна скандал, след като стана ясно, че общо 20 служители в общината са с поставена първа доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Според местните власти това се е случило, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата, преди да изтече срокът им на годност. Здравните власти в Благоевград заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

По думите на Тонев обаче до последно в списъка за ваксиниране са фигурирали 110 души, но около 30% се отказали в последния момент.

Те имат резерви към ваксината на „Пфайзер, уточни Тонев.

- Advertisement -

А пред Нова пояснява:

Опитахме се да направим една по-добра кампания по имунизацията. Предвидихме по-голямо разпространение на информация относно дозите по ваксинирането. Въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания. Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника – в много кратко време става неизползваема“, казва директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Тонев. 

Освен това възникнала „много сложна техническа ситуация“, защото ваксините първо се разреждат с рзтвор. А пък общинските съветници са били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината. Д-р Тонев обясни още, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу COVID-19.

Той добавя, че от болницата са се свързали с местната община за помощ.

Имахме непрекъсната комуникация с РЗИ. Оттам казаха да прилагаме ваксините, без да уточняват, знаейки, че по план трябва да бъдат прилагани на работещи на първа линия, каза Тонев.

Очаква се днес да стане ясно дали на болницата в Сандански ще бъде наложена някаква санкция заради грешката. Директорът на болницата заяви, че до момента не е поканен на среща със здравния министър Костадин Ангелов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече