Видими резултати: Пропадна и тротоарът при Медицинска академия само след 4 месеца ползване! (СНИМКИ)

0

- Advertisement -

Първият по-сериозен дъжд от пускането на третия лъч на софийското метро в края на август 2020 г. доведе до пропадането на тротоара при Медицинска академия, алармира в понеделник „Спаси София“. От Столична община коментираха пред Mediapool, че на тротоара са поставени само нови плочки, но не е разкопавано заради метрото. „Спаси София“ контрираха, че са алармирали за този проблем още при пускането на новия лъч на метрото, но не са взети никакви мерки.

Проблемът

„Това далеч не е първият проблем до метростанцията, намираща се на ул. Георги Софийски. През август, дни преди откриването на новата линия на метрото, сигнализирахме за пропадания на същия този тротоар, както и в съседната градинка. Там новопосадените фиданки бяха с над два метра под нивото на земята, което е ясен знак, че почвата в района на метрото не е добре укрепена и има опасност от срутвания, припомниха от неправителствената организация. И добявят, че мерки не са взети.

Според нейни експерти продължаващото пропадане вероятно се дължи на лошо уплътнената почва, която се отмива от дъжда, както и заради промяната в подпочвените води, в резултат от строителството на третия лъч на метрото, който струваше 1.2 млрд. лв.

„Във всеки случай очакваме незабавно обяснение защо току-що пуснат обект, който трябва да ни служи десетилетия напред, продължава да пропада и да създава опасности за преминаващите. Надяваме се да не се стигне до голям инцидент и да се предприемат мерки, за да не се повтори ситуацията от август, когато от Общината игнорираха сигнала ни за проблема“, посочиха от „Спаси София“.

От организацията добавят още, че новата „градинка“ над самата метростанция също има проблеми с отводняването и в момента прилича на заблатена нива.

- Advertisement -

Заради дъждовете през изтеклия уикенд протече и  друга открита през август метростанция – „Хаджи Димитър“.

Столична община: „Метрополитен“ ще проверяват стар колектор с кабели

От Столична община обявиха пред Mediapool, че на въпросния тротоар са поставени само нови плочки, но той не е разкопаван заради метрото.

Под него се намирал стар колектор с кабели, така че утре общинската фирма, управляваща метрото –  „Метрополитен“ ще направи проверка, за да видят дали той е причината заедно с подпочвени води в района.

Тротоар пропадна и във Варна

Междувременно заради проливния дъжд тротоар пропадна и във Варна, алармира групата „Спаси Варна“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече