Критични нива на реките и наводнени къщи и дворове в много части на България

0

- Advertisement -

Бедствено остава положението в голяма част от страната. Заради поройните дъждове няколко реки са излезли от коритата си и са залели дворове и къщи. Под вода са и десетки улици.

Дига на реката в Костинброд е поддала и водата е заляла стотици домове в района. Наводнена е цялата индустриална зона. Заради бедствието предприятията в околността са преустановили работа, предават от bTV. На място работят екипи, които се опитват да укрепят съоръжението. Най-сериозна остава обстановката в Петърч, където повече от 200 къщи са наводнени. Река Блато продължава да приижда и там. 


Опасни нива са достигнали и реките Струма и Места. Община Струмяни продължава да е в бедствено положение, което бе обявено снощи. Дигите от двете страни на река Струма  преди селото са сериозно компрометирани, а водите са в опасно високи нива. Активизирало се свлачище заля с кал и камъни  пътя Банско-Гоце Делчев в района на село Господинци. В района се е активицирало и свлачище. Целият път, който свързва района с граничния пункт Илинден-Ексохи е залят с кална маса и паднали камъни


Водите на река Места скъсаха и дига в района, информират от БНР. Скъсана дига има и на река Места  край село Борово, потвърди областният управител Бисер Михайлов:

- Advertisement -


Преустановено е движението на влакове по теснолинейката Септември-Добринище заради паднала скална маса  върху релсите в района на Черна Места.


В областния кризисен щаб са постъпили само сигнали за наводнени мазета и приземни етажи. Бедстващи и пострадали хора няма.


Опасност има и в Бургаска област. Нивата на три реки са критично повишени. Пътят Бургас-Созопол е затворен за движение, заради разлив на вода след отбивката за Черноморец. 25 души от вилно селище Черниците са евакуирани тази сутрин. Въведен е обходен маршрут през селата Маринка и Ясна поляна.

Междувременно на спешна среща с премиера Борисов стана ясно, че ситуацията в страната започва да се нормализира.


„Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много”, отсече Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече