Порочната схема с продажба на българско гражданство може да докара на България наказателна процедура от ЕК!

0

- Advertisement -

Продажбата на български паспорти срещу инвестиции се оказа плитка схема за печелене на комисионни и заобикаляне на европейските правила. Българските т.нар. „златни паспорти“ не се докарали на практика никакви инвестиции в страната, показва разследване на Mediapool, основано върху множество запитвания до властите по Закона за достъп до обществена информация.

Инвестиции може и да няма, но порочната схема може да докара на България наказателна процедура от Европейската комисия, за което властите в София вече бяха предупредени.

До този момент 98 чужденци са получили българско гражданство, след като са декларирали „инвестиции“ от поне два милиона лева в страната. Проблемът е, че 78 от тях не са направили никакви инвестиции. Те са си купили държавни ценни книжа, т.е. държавен дълг.

Голяма част от тези „инвеститори“ са продали книжата, след като са си получили паспортите. Още по-фрапиращо е, че други шестима чужденци са се сдобили с български документи, след като са внесли пари по банкова сметка, регистрирана в България. Те нищо не са купили. След получаването на паспорта си те са получили възможност да си изтеглят парите и да заживеят в ЕС с българския паспорт.

Изнесените данни показват, че 86% от всички, които са получили български паспорт заради направените инвестиции, не са осъществили никакви инвестиции. На този фон ГЕРБ и „Обединени патриоти“ продължават да бранят схемата с продажбата на гражданство – твърдят, че България не бива да се лишава от тази възможност да привлече значими инвеститори.

Разследване на Mediapool показва, че реалните инвеститори в страната не се интересуват от тази схема.

Отказът на българските власти да прекратят продажбата на гражданство срещу ценни книжа изглежда като опит да се даде възможност на всички схемаджии да си получат обещаните паспорти и чрез тях да получат достъп до целия Европейски съюз.

Към средата на декември 2020 г. в Министерството на правосъдието се обработват още 20 молби за придобиване на българско гражданство от хора, които са купили държавни ценни книжа.

Българските власти бавят вече година и половина приемането на промените в Закона за българското гражданство, които биха направили подобни молби безпредметни. Това създава сериозни съмнения и за корупция на най-високо ниво.

Промените в закона бяха изготвени от Министерството на правосъдието през пролетта на 2019 година. След това престояха половин година в Министерския съвет, който ги внесе в парламента през декември 2019 г. След това престояха още една година без движение, за да бъдат приети на първо четене през декември м.г. и пак бяха оставени на трупчета.

Разследването на Mediapool показва, че българското общество няма никаква полза от „златните паспорти“. От тази схема полза имат инвестиционните посредници и банките, през които се купуват книжата, защото те си получават комисионните и накрая всичко е законно. По неофициални данни на Mediapool става дума за две български банки и един инвестиционен посредник, които основно обслужват схемата.

В същото време България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия за тази схема.

България е една от трите държави в ЕС, която продава гражданството си, въпреки нееднократното настояване на Европейската комисия и Европейския парламент за прекратяване на тази практика. Другите две държави са Малта и Кипър, срещу които вече има образувани наказателни процедури за нарушаване на правото на ЕС.

- Advertisement -

В момента Европейският парламент готви нов законодателен доклад за практиките при предоставяне на гражданство срещу инвестиции в ЕС, а евродепутатът Елена Йончева е докладчик за групата на социалистите.

През 2019 година ДАНС направи проверка на инвестираните средства в страната от притежателите на „златните паспорти“. В резултат на това агенцията поиска да бъде отнето гражданството на няколко души – руснак, трима египтяни, пакистанец и йорданец.

Преди две години акцията, при която бе арестуван шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев (близък до ВМРО), фокусира вниманието на обществото върху корупцията при предоставянето на гражданство. Харалампиев отговаряше за предоставянето на удостоверения за български произход на лицата, които искат гражданство на това основание.

Интересът на ЕС обаче е главно върху продажбата на инвестиционно гражданство, т.нар. „златни паспорти“.

Още по-непрозрачно

Разследването на Mediapool показа, че страната разполага с още един механизъм да раздава гражданство, който е още по-непрозрачен и носи по-голям риск от корупция. Става дума за предоставянето на гражданство за „особени заслуги“, което накрая може да се окаже просто една „златна услуга“ на министър към чужденец.

В българския закон няма ясни критерии кога са налице „особени заслуги“ към страната и чужденецът заслужава гражданство. Това отваря широкo вратата за корупция и търговия с влияние. Оказва се, че особените услуги могат да бъдат и направени инвестиции в страната, което реално дублира процедурата за „златните паспорти“.

За последните десет години министрите са предложили общо 236 чужденци за българско гражданство, защото са имали особени заслуги към България. От тях 142 накрая са получили своя български паспорт след издаване на указ от президентството.

Големи спортисти, които се пазят в тайна

Предоставената на Mediapool информация показва, че натурализираните за особени заслуги през последните десет години са основно спортисти.

Те са взели гражданство за постигнати резултати и постижения в следните видове спорт: футбол; баскетбол; волейбол; бадминтон; биатлон; водна топка; бокс; борба; таекуондо; карате; вдигане на тежести; модерен петобой; мотоциклетизъм; тенис; тенис на маса; голф; ски; фигурно пързаляне; конен спорт; фехтовка; спортни танци; стрелба с лък; художествена гимнастика и кану-каяк.

Кой знае защо властите пазят в тайна имената на тези „големи“ спортисти, прославили страната ни по целия свят. Някои от тях обаче се хвалят с новите си документи. През 2018 година вратарят на Лудогорец (Разград) Ренан се похвали с българския си паспорт. Той не скри, че за него е важно да има този документ, за да може да работи в Европа. Ренан е бразилец.

Има и чужденци, които са взели гражданство за особени заслуги в областта на науката и културата. А именно: запазване и популяризиране на българското културно-историческо и църковно наследство; запазване и популяризиране на българската култура и изкуство в чужбина; заслуги за разширяване на културните, икономически и образователни връзки между България и Корея; изграждане и възстановяване на исторически паметници и църковни обекти в България; заслуги в областта на науката – постигнати резултати на състезания и олимпиади; заслуги в областта на професионалния превод от български език; принос в областта на българската популярна музика, пеене и оперно изкуство, както и принос във филмовото производство.

Има и получили паспорт за особени заслуги в областта на обществената, икономическата сфера и технологиите. Любопитното е, че така е било предоставено гражданство на хора, които се занимават с търговия и дистрибуция на висококачествени горива.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече