НАГЛОСТ! Управляващите прехвърлиха отговорността за наводненията на местната власт!

0

- Advertisement -

Виновни за наводненията се оказаха дядо Боже и кметовете, а властта действала бързо и адекватно и за това няма жертви. Това стана ясно от обясненията на четирима министри в парламента за причините, които потопиха България след два дъждовни дни и наводниха домовете на хората, а след отръпването на водите земята се превърна в сметище от донесените отпадъци.

Опорната теза е, че заради бързата реакция на властта не е имало жертви при наводненията. Управляващите отричат обвиненията на хората, че домовете им са наводнени заради изпускането на язовирите в последния момент.  

„Няма язовири в страната, които чрез контролирано изпускане да застрашават хората или тяхното имущество. Отменено е частичното бедствено положение в Доспат и Мадан“, каза пред депутатите в парламента вътрешният министър Христо Терзийски.

По думите му язовирите се наблюдават денонощно се наблюдават. Изводът му от свършеното от МВР е, че въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали, заради бързата реакция и съвместни действия на изпълнителната власт, не се е стигнало до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали граждани. 

450 служители от СДВР и областните дирекции на вътрешното министерство, 120 моторни превозни средства и техника, над 2700 служители на пожарната с 864 единици техника са се включили в дейности, свързани със защита на населението за периода от 10 до 12 януари. 

Частично бедствено положение в момента е в сила в няколко населени места. Това са село Равадиново в община Созопол, град Белово, в общините Драгоман, Констинброд и Своге, в общините Симитли, Струмяни, Якоруда и Гоце Делчев.

В частично бедствено положение са все още общините Нови Искър, Надежда и Овча Купел в област София, както и врачанските села Бистрец, Бели Извор и Горно Пещене.  

По думите на Терзийски падналите значителни количества валежи и бързото снеготопене значително са усложнили оперативната обстановка в областите София, София – област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил. Снеговалежите в Северозападна България и част от Централна и Южна България също са предизвикали временно и пълно затваряне на пътища и проходи.

- Advertisement -

Министърът на енергетиката Теменукжа Петкова също увери, че всички язовири и съоръжения, стопанисвани от НЕК, работят в пълна изправност. Тя представи информация за четирите големи каскади, които бяха засегнати от интензивните валежи.

Каскада „Баташки водносилов път“ на 1 януари 2021 г. в язовир „Голям Беклик“ и „Широка поляна“ са били запълнени 72.5 %от обема. От началото на месеца са постъпили 17.4 млн. куб. метра вода, като само последната седмица са били 13 млн. кубика, а запълването е достигнало 87.9%, отчете Петкова.

От 13 януари е въведен денонощен режим на работа на ВЕЦ – Батак с цел максимално отработване на постъпващия приток. На 1 януари язовир „Батак“ е бил пълен на 65.5 %, а на 13 януари вече бил е запълнен на 68.9 %. „Има достатъчно свободен обем. Няма опасност от преливане“, увери министърът на енергетиката.  

Каскадата „Доспат – Въча“ към в началото на годината завиреният обем е бил 79.6 %, а постъпилият приток от началото на месеца е 40 млн. кубични метра вода. Към 13 януари процентът на запълване е 88.1, което означава, че свободният обем е достатъчен и няма опасност от преливане, допълни Петкова.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че контролираното изпускане на язовирите ще продължи, докато не се достигне буфер. При необходимост ще се използват преливници, изпускатели и водоземни кули, за да се овладее положението.

„Всичките ни язовири са добре, във всички има вода за от една до три години“, каза Димитров относно опасенията, че предстои засушаване през лятото и евентуална водна криза. 

Той прехвърли отговорността за затлачените реки с боклуци на местната власт. Каза, че има редица общини, чиито кметове не само не чистят деретата и коритата на реките, но дори хвърлят отпадъците край водоемите. „Половината кметове не си чистят“, каза екоминистърът. За пример той  даде община Невестино, през която минава река Струма и при настоящите дъждове беше залят пътя при Яменското ханче.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък каза от парламентарната трибуна, че на 11 януари не са наблюдавани нарушения по целостта на язовирите „Маслово“ и „Бистрица“ до Костинброд. Конфликтна точка е бил язовир „Земен“ в област Перник. На 8 януари там е имало свличане на част от въздушния откос, заради което е реализирано контролирано понижение на водното ниво през основния изпускател“, информира Борисов.

Той отчете, че за близо две години вече са ремонтирани изцяло 5 от общо 416 опасни язовира, за които правителството отпусна 500 млн. лв. Не посочи кои са ремонтираните язовири и не каза колко от милионите вече са усвоени. Отговорността на бавната работа прехвърли на кметовете, които отказвали да прехвърлят водоемите на държавата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече