Безобразие: Вижте как гадно режат парите от втората пенсия

0

- Advertisement -

Нови начини за ощетяване на хората при получаване на втората пенсия излязоха на дневен ред от разбиващо становище на Комисията за финансов надзор (КФН) по законопроекта за регламентиране на фазата на изплащане от втория стълб. Днес проектът на Министерския съвет бе одобрен на първо четене в пленарна зала, след като прелетя, съпровождан от скандали, през две парламентарни комисии – по социалната политика и по бюджет и финанси. Бурно беше и обсъждането тази сутрин.

На 34 страници, подписани от председателя на комисията Бойко Атанасов, законопроектът на МС е подложен на унищожителни критики. От тях става ясно, че осигурените ще носят голяма част от инвестиционните рискове, но няма да получат в замяна на това справедлив дял от евентуална положителна доходност. Според КФН ще има проблем и с контрола над дейността на пенсионните дружества.

- Advertisement -

    Хвърлихте ни лобистки проект за почти 18 млрд. лв. и искате за няколко часа да поемем цялата отговорност за нещо, което трябва да се обсъжда с месеци, обвини управляващите Румен Гечев от БСП. Гечев с основание попита какво се гласува днес, след като на практика основният надзорен орган предлага нов проект с нови формули за компенсации и актуализации.

„Проектът е лобистки и защитава единствено интересите на частните пенсионни фондове, а не интересите на българските пенсионери. КФН ви казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове“, изброи забележките депутатът. „Интересите трябва да бъдат балансирани, оттеглете закона, преработете го, Министерският съвет и КФН да се разберат и тогава ни предложете проектозакон, който наистина е съгласуван“, призова той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече