ПП „Републиканци за България“: Настояваме за запазване на броя на паралелките в езиковите гимназии!

0

- Advertisement -

ПП „Републиканци за България“ се обявява против готвените от Министерството на образованието и науката промени, които предвиждат ограничаване на броя на паралелките за интензивно изучаване на чужди езици.

От изтеклата в публичното пространство информация става ясно, че МОН има намерение да намали значително броя на езиковите паралелки през учебната 2021/2022 г., за да може повече ученици да изучават профили и професии със STEM насоченост – (Science – Technology – Engineering – Mathematics). В резултат на това се очаква езиковите паралелки в София през следващата година да бъдат с 15 по-малко.

- Advertisement -


От ПП „Републиканци за България“ смятаме, че политиката за разкриване на повече STEM паралелки е правилна, далновидна и след време ще донесе значителни ползи за цялото общество. Противопоставяме се обаче на намерението тя да бъде реализирана на цената на унищожаването на доказалия се през годините успешен модел на работа на едни от най-добрите български учебни заведения.


В тази връзка се чувстваме длъжни да напомним, че езиковите гимназии са сред най-ефективно работещите неспециализирани средни училища у нас, които доказано постигат високо качество на образователно-възпитателния процес. Те имат утвърден авторитет. Работят в тясно сътрудничество с различни институции, включително с посолствата на страните, чиито езици се изучават в тях. Възпитаниците им постигат най-високите резултати от стандартизираните външни оценявания по всички общообразователни предмети и имат отлични постижения на олимпиади, състезания и конкурси на национално и международно равнище.


Учениците на езиковите гимназии традиционно постигат най-високи резултати на ДЗИ и на PISA, призови класирания на национални и международни състезания, включително в областта на STEM.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече