Наследникът на „Самсунг“ в Южна Корея осъден за корупция. А тук?

0

- Advertisement -

В Южна Корея борбата с корупцията е съвсем реална. Последното доказателство е присъдата за наследника на ”Самсунг” (Samsung) Ли Дже-йон. Той получи присъда от две години и половина затвор за корупция, съобщават световните агенции. До това решение на съда се стигна след разследване на корупционен скандал от 2016 година. Заради разкритията граждани излязоха на протести, а тогавашният президент Пак Гън-хе бе отстранена от власт.

Върховният съд реши, че Ли е виновен в даване на подкуп на Пак и нейна сътрудничка, за да получи правителствена подкрепа за сливане на две подразделения на „Самсунг“. Сделката дала възможност за пълен контрол на бизнесмена върху  конгломерата – най-голямата компания в Южна Корея.

Защитата на Ли го представи и след присъдата за жертва на злоупотребите с власт на Пак. Според адвокатите сделката бил нормална бизнес практика. Прокуратурата на свой ред бе поискала 9 години затвор, но съдът прецени друго.

Ли е начело на групата „Самсунг“ в качеството си на вицепрезидент на „Самсунг електроникс“, която е сред най-големите световни производители на компютърни чипове и смартфони.

През 2017 г. 52-годишният бизнесмен бе осъден на пет години затвор за предлагане на подкупи от 7 млн. долара на Пак и близката й Чхуе Сун-ил. Той обаче беше освободен в началото на 2018 г., след като Върховният съд на Сеул намали присъдата до две и половина години и отмени задържането му, отхвърляйки основни обвинения.

- Advertisement -

Самата Пак бе отстранена от властта с импийчмънт за корупция и злоупотреба с власт. Тя и Чхуе излежават присъди затвор от съответно 22 и 18 години.

Милионерът Ли, който присъства на произнасянето на присъдата, веднага бил отведен в затвора.

Присъдата е тежък удар за компанията и е знак към други корпоративни лидери, които призовавали съда за снизходителност към наследника на „Самсунг“ заради ролята му в икономиката на страната.

Хиляди граждани обаче изразиха подкрепа за съда и неговото решение. Хората смятат, че корупцията е едно от най-неморалните и вредни явления в страната. Анкети на социолози показват, че над 80% от населението е против корупцията.

Малък коментар: В Южна Корея е така. Ако действието се развиваше в България и президентът, и бизнесменът щяха да си живеят спокойно, а главният прокурор щеше да бди над техния комфорт. Е, нямат късмет. Но пък някой ден може и в България да стане като там, кой знае…

Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече