Заринати сме до шия! Второ плаващо сметище след наводненията!

0

- Advertisement -

Второ плаващо сметище се появи след наводненията в страната при обилните валежи. Излезлите от коритата си реки заляха улици и къщи, но донесоха със себе си и огромен брой отпадъци. Това извади на дневен ред проблема със замърсяванията на речните корита в страната. Първото такова сметище се бе образувало в района на ВЕЦ-Своге в р. Искър. Сега проблем има край Невестино.

Проливният дъжд в Кюстендилско образуваха сметище по р. Струма. Натрупали са се много боклуци, дървета и клони, а подобно затлачване може да доведе до сериозни проблеми в бъдеще. 


Кадри на БГНЕС показват потресаващата гледка, станала факт след наводненията.

Припомняме, че затлачване с отпадъци бе причина за сериозното наводнение в кв. “Аспарухово” през 2014 г., когато живота си загубиха 13 души. 

- Advertisement -


От общината в Невестино обясниха, че веднага щом нивото на Струма падне достатъчно, ще почистят струпаните отпадъци.


Според природозащитници това е в резултат на незаконното сметище, което беше установено още през лятото, а прокуратурата тогава обеща да провери случая. Държавното обвинение не посочи отговорен за натрупаните отпадъци, които половин година по-късно не са разчистени, а сега прокуратурата отново съобщи, че пак се заема със случая.


Миналата седмица ФрогНюз изпрати запитване по Закона за достъп до обществената информация до прокуратурата за проверки за замърсяванията на реките и съответните констатации и предписания. Отговор все още няма.


Освен това през уикенда Димитър Куманов от риболовен клуб “Балканка” категорично посочи, че проблемът са връзките на замърсителите с премиера Бойко Борисов: 


„Фирмите са на „неслучайни“ хора, виинаги с много яки връзки. Недосегаеми. Гигантският проблем е този. Хората, които правят нещо по сигналите, после ги уволняват. При това управление в тая държава се случва това. Нищо не им правят. Хората с връзки стигат до тоя дето е с джипа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече