Машала, ефенди! Ще има за чекмеджето: ЕС ще даде 70 милиона евро на Западните Балкани за ваксини!

0

- Advertisement -

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес обяви днес от Европейския парламент, че ЕС ще предостави 70 милиона евро безвъзмездни средства на страните от Западните Балкани за набавяне на ваксини срещу коронавируса, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.

Еврокомисарят по здравеопазването тази сутрин се обърна към членовете на ЕП относно ситуацията с ваксинацията в ЕС, но също така и в трети страни партньори в ЕС с по-ниски доходи, включително Западните Балкани.

- Advertisement -

Кирикиадис заяви, че чрез Covax, глобалният механизъм за набавяне на ваксини, където ЕС е най-големият донор, Брюксел ще помогне на страните от Западните Балкани да ваксинират приоритетни групи като здравни работници и уязвими хора.

„Ще осигурим безвъзмездна помощ от 70 милиона евро за Западните Балкани, за да могат те да купуват ваксини от държави-членки на ЕС. Също така работим със Световната здравна организация, за да предоставим незабавна подкрепа от 50 милиона евро за ваксинация в Западните Балкани и съседните страни“, каза еврокомисарят по здравеопазването.

ЕС се ангажира да подпомага страните с ниски доходи да получават бързи и ефективни ваксини, но процесът е бавен. Северна Македония получи обещания от две съседни държави-членки на ЕС – България и Гърция, но вчера страната получи ваксините от Сърбия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече