Българите пропищяха: Докога ще скача цената на водата?! (Вижте колко пъти се увеличи)

0

- Advertisement -

Отново увеличение на цената на водата, а как няма поне едно намаление през годините. Когато се прие концесията със „Софийска вода“, трябваше да се вложат доста милиони за смяна на остарелите тръби в София и значително намаление на загубите по мрежата. Аргументите на концесионера за всяко вдигане на цената на водата, а то беше най-малко десет пъти, беше да съберат пари за смяна на тръбите и подобряване на услугата.

Аз живея в централен район в София и около мен не съм забелязала да са сменени и 1 метър тръби през годините. До 2006 г. трябваше по концесия да се намалят загубите до 30%, поне доближени до тези в Европа, където са 10-15%.

Според данни на КЕВР загубите в София са 61%, двойно повече от това по концесия. От 2010 г. при цена 1,28 лв. при многократно увеличение на цената сега тя е 2,79 лв. в София, тоест тя е вдигната с 218%.

Питам се къде се вложиха събраните милиони досега?

Освен това връх на наглостта е и искането за въвеждане на „такса водомер“, цена за това, че имаме водомери, независимо дали тече вода през тях или не. Просто ще се взема от хората още една измислена такса, което сигурно не съществува в Европа. Това се пробута преди години, не се прие, сега се пробва отново. Защо СО не прекрати концесията, имаше толкова причини, след като толкова години не са намалени загубите? Естествено, концесионерите не бързат с намаляването на течовете, защото всичките загуби 60-70% са вкарани в цената и ги плащаме изцяло ние. Защо да вкарват пари в ремонти, като си ги получават и без тях.

Тръбите не се сменят, но учудващо дойдоха да ни сменят неизвестно защо главния водомер, който е подменен 2016 г., явно и тук има някаква далавера.

Има един внесен закон в НС още през 2007 г. – да се признават само 20% от загубите в мрежата, и ако беше приет още тогава, нямаше така да скачат непрекъснато цените без каквато и да е смяна на тръбите. Този закон отлежава толкова години и въпреки че ГЕРБ са на власт в София повече от 10 години, никой не си помръдна пръста да се приеме в НС. Явно има други причини и интереси властимащите да се заемат със закона и да приемат непрекъснатите претенции за увеличение на цената на водата, както и въвеждане на такса водомер. И в заключение идват избори и сериозно трябва да си помислим кой най-после ще защитава интересите на най-бедния народ в ЕС.
 
Ретро, Алексиева, София

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече