На първа инстанция: 20 г. затвор за Викторио Александров за двойно убийство!

0

- Advertisement -

Софийски градски съд призна за виновен Викторио Александров за убийството на жена му Дарина и бебето Никол, и го осъди на 20 години лишаване от свобода. Александров ще трябва и да плати обезщетение 400 хил. лв.

На 29 октомври 2018 г. младата жена беше намерена убита, а бебето й липсваше. Часове след това полицията откри мъжа, с който тя е живеела, край София. Той бил прострелял детето си, а след това опитал да се самоубие. Александров се призна за виновен по всички обвинения.

„Институциите дадоха своя знак към обществото, че всеки може да убива собственото си дете и да лежи 12 години в затвора. Защото при полагане на труд и при евентуално завършване на едно висше образование, той ще лежи толкова”, каза Ваня Министерска – майка на Дарина.

„С нашата съдебна система, не съм сигурна дали той ще излежи и половината. Търсим справедливост, разбира се. И то не само за Дарина, а за всички жени, които си отиват така”, коментира Бисерка Тодорова – приятелка на семейството на Дарина.

„Не видях страхливец. Всеки има право да се защитава. Доколко е успял да убеди съда в искреността си и невинността си, виждаме го в съдебния акт. Но това не е обективната истина и наказанието е явно несправедливо”, заяви Иван Иванов – адвокат на родителите на Дарина.

Примомняме, че около 14:00 часа на 29 октомври 2018 г. подсъдимият В.А. отишъл да види детето си. Между него и Д.М. възникнал конфликт. Той ударил жената с юмрук в главата и тялото, след което извадил оръжие, насочил го към нея и произвел два изстрела.

Куршумите попаднали в областта на брадичката и шията, в резултат на което пострадалата паднала. Подсъдимият взел детето и напуснал апартамента. Отишъл с него до Северния парк, където изхвърлил мобилния си телефон.

След това се придвижил към кв. „Илиенци“, където обядвал в заведение за обществено хранене. Впоследствие, след като спрял на автостоп лек автомобил, заедно с дъщеря си отишъл в жк. „Хаджи Димитър“.

Няколко часа по-късно, В.А. поръчал такси за жк. „Надежда“, където принудил шофьора да му предаде мобилните си телефони. Накарал го да потегли първоначално в посока към автомагистрала „Люлин“, а след това и към с. Долни Богров.

За целта подсъдимият употребил сила, като нанесъл на водача удар с пистолет в областта на тила. Заплашил го с думите: „Ако изпълняваш това, което ти казвам, ще живееш“. През цялото време държал дулото на оръжието опряно в шията на мъжа.

При пристигане в селото, подсъдимият В.А., заедно с малолетното си дете, се подслонили в тухлена постройка в близост до пътя. Междувременно родителите на пострадалата Д.М. посетили жилището, обитавано от дъщеря им.

- Advertisement -

С помощта на ключар успели да влязат и открили безжизненото тяло на жената. По техен сигнал започнало издирване на В.А. и Н.А. от органите на МВР. В резултат на действията им местонахождението им било установено.

При пристигането на полицейския екип мъжът и детето спели. Подсъдимият се събудил, а малко по-късно произвел изстрел срещу дъщеря си. Насочил оръжието и срещу себе си, опирайки пистолета до главата си. Заслепен от прожекторите на полицаите, В.А. натиснал спусъка и произвел изстрел, но, отдръпвайки се инстинктивно, не успял да се простреля.

При пледоариите прокурор от Софийска градска прокуратура поиска на подсъдимия да бъде наложено най-тежкото наказание за убийство – доживотен затвор без право на замяна.

Прокуратурата ще продължи да настоява за най-тежкото наказание и ще внесе протест срещу присъдата в Софийския апелативен съд. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред апелативния съд.

Софийска градска прокуратура внесе протест срещу присъдата от 20 г. затвор за двойното убийство. СГП намира така постановената присъда за неправилна и незаконосъобразна със следните съображения:

Присъдата в частта относно размера на наложените наказания е явно несправедлива. Доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено убийство на две лица – млада жена и детето й. По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно. Подсъдимият по професия е охранител.

За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. В.А. успешно е  преминал  този  тест,  т.е. той е бил с  добра психическа  устойчивост. СГП намира за неотносимо  изнесеното от защитата  твърдение, че В.А. е бил подлаган на постоянен  тормоз  от  семейството на Д.М. , поради  което е  извършил деянието.

Подсъдимият е извършил второто деяние – убийството на собствената му дъщеря, която е била на година и една  седмица, седем часа след първото  убийство. Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде на органите на реда.

Вместо това, той се е разходил  в парка, а  после е извършил друго престъпление – принуда по отношение на  таксиметровия  шофьор с пистолет. Впоследствие В.А. е легнал да спи и при пристигането на  органите  на  реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря.

СГП намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности  на  обществото. Тя се явява несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления.

В протеста си СГП е поискала САС да измени наложената присъда и на подсъдимия да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно – доживотен затвор без право на замяна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече