Държавата на ужасите: Спряха над 800 кг риба и месо с изтекъл срок в Русе

0

- Advertisement -

Над 800 килограма некачествени рибни и месни продукти са иззели от търговската мрежа инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Русе през миналата година. Голяма част от храните са били с изтекъл срок на годност или без документи за произход. Те са унищожени, а 4 магазина в града са запечатани.

При 7 000 проверки инспекторите по храните засекли 1 600 развалени яйца, 40 килограма некачествен козунак, близо 100 килограма негодно за консумация месо.

Един от пострадалите потребители е Маргарита Смиленова от Русе, която си купува сирене от голяма хранителна верига, чиято опаковка се издува още преди да бъде отворено.

„Пакетът беше по-навътре, в дъното на хладилника. Сиренето беше станало един куб пълен с вода“, обяснява тя, допълвайки, че според етикета годността на сиренето е до 3 февруари 2021 година.

- Advertisement -

Ако обаче продуктът попадне в домашния хладилник, веригата вече е прекъсната и не може да се установи дали порблемът е в производителя, магазина или купувача,

„Битовите хладилници не може да очаквате да покрият и да съхраняват до такава степен храните, и да се изпълнят изискванията на производителя“, каза директорът на Областна дирекция Безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков, цитира БНТ.

Според главния инспектор в отдел „Контрол на храните“ д-р Анна Георгиева „качествена е тази храна, която съответства на показателите, обявени от производителя на етикета като състав и като технологичен процес и документация“.

През 2020 година в Областната дирекция Безопасност на храните в Русе 59 граждани са подали сигнали за некачествена храна. Най-често те са се оплаквали от лош вкус, мирис, консистенция и изтекъл срок на годност на продуктите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече