Има решение: Висока избирателна активност срещу купения вот!

0

- Advertisement -

”Изборните промените се правят не в Изборния кодекс, а в Закона за мерките по време на извънредно положение. С тези действия управляващите гарантират, че дали ще има болни от COVID-19 или не, до изборите ще има извънредно положение, защото ако министърът на здравеопазването го отмени, с него отменя и изборните правила”.

Това заяви пред бТВ народният представител от Парламентарна група „БСП за България“ Явор Божанков по повод на приетите вчера на комисия нови изборни правила.


Депутатът подчерта, че както според левицата, така и според становището на ЦИК, цялата отговорност се прехвърля върху администрацията и тя няма да се носи на високо политическо ниво. „Както и по времето на цялата пандемия“, отбеляза Божанков.


Той начерта основните предизвикателства преди изборите – провеждането им при пандемия и купения, също и контролиран вот. „За второто лекарството е едно и универсално, то не е политическо – висока избирателна активност. Като най-голямата опозиционна сила наша задача е високата избирателна активност. За да я постигнем трябва да гарантираме на хората честни и прозрачни избори и опазване на тяхното здраве“.

- Advertisement -


Божанков поясни още, че действията на БСП ще са са по две линии – парламентарни и извънпарламентарни: „По отношение на парламентарните, внасяме изменения в Изборния кодекс, които касаят видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълване на протоколите и активна гражданска регистрация, която трябва да реши проблема с избирателните списъци. Извън парламента, започнахме серия от срещи с неправителствени организации и политически партии за провеждане на честни и свободни избори“.

По повод на видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, Божанков обясни, че действително ще се наложи промяна в Изборния кодекс. Той припомни, че видеонаблюдение се провежда по време на ученическите матури и училищата и общинските сгради са снабдени с камери.


„Когато говорим за видеонаблюдение, може застъпник или наблюдател в изборната секция с телефона си да снима, ако прецени, че се извършва нарушение. Това би подпомогнало прозрачността на изборния процес. Технологичното ниво позволява това да се случи, въпросът е в политическата воля това да се случи“, добави депутатът от левицата.


„На тези избори управляващите отиват като на кино, с пуканки като наблюдатели на някакво събитие без да поемат каквато и да е отговорност за провеждането им, но смятам, че края на този филм може да ги изненада неприятно“, каза в заключение Явор Божанков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече