Решение на депутатите: Карантинираните лица да гласуват с мобилни урни!

0

- Advertisement -

Карантинираните лица да гласуват с мобилни урни. Това решиха депутатите, които одобриха на първо четене предложените допълнения към Закона за извънредното положение. То бе внесено от управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

“За“ промените бяха 128 депутати, 45 се обявиха “против“, деветима се въздържаха.


По време на дебатите Красимир Ципов от ГЕРБ поясни, че ЦИК трябва да предприеме всички действия, за да гарантира избор , който да е съобразен с противоепидемичните мерки:


„ЦИК е органът, който се занимава  цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка“.

- Advertisement -


Опонира му депутатът от БСП Филип Попов заяви, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия.


„Няма как да се спазват изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Отново ще има парламентарни сили, които няма да бъдат представени в тези секции. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани – в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена“, посочи той, цитиран от Българското национално радио.


ФрогНюз припомня, че от ЦИК също реагираха преди дни на намерението цялата отговорност да се прехвърли върху тях. Те поискаха протокол от здравните власти и прецизиране на текстовете. Това стана с официално становище.

ДПС подкрепят предложенията на ГЕРБ, заяви Хамид Хамид и призова за диалог:


„От друга страна, не можем да не се съобразим и с опасенията изразени и от колегите от БСП, и от становището в ЦИК и затова на Правна комисия заявихме, че ще внесем наши предложения, които да прецизират и да коригират тези предложения“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече