Разтовариха първите бали с вносен боклук за 2021г. на Пристанище Варна Запад (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Първите бали с вносни отпадъци за 2021 г. се намират на кея на Пристанище Варна Запад, информира „Нова Варна“. Това констатира през изминалата седмица Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. По време на документирането на товара на 13 януари 2021 г., голяма част от балите с боклук са разтоварени, което означава, че корабът е пристигнал доста по-рано, смята Илиев. Разтовареният боклук се извозва периодично с камиони за изгаряне в „Девня цимент“, показва проучване на еколозите.

“Процесът на внос на отпадъци за изгаряне у нас не е преустановяван, въпреки показните акции на властта за връщане на бали с боклук през миналата година. С честота средно 25-35 дни на Пристанище Варна се приемат кораби, натоварени с вносни отпадъци. Последният кораб за 2020 г. беше засечен дни преди Коледа. Напоследък по-често ги хващаме, когато са разтоварени и не можем да установим източника”, каза Илиев.

На 5 януари т.г. Министерски съвет е внесъл в Народното събрание изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците. В проекта се предлага „определени отпадъци да престанат да бъдат такива по смисъла на § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби“, т.е. когато са подложени на рециклиране или друга дейност по оползотворяване и когато отговарят на определени условия, като например да се използват за „специфични“ цели.

„Това може да се тълкува в контекста на т.н. вносни отпадъци, които ще престанат да са отпадъци а ще станат гориво“, коментира адвокат Александър Асенов.

- Advertisement -

По думите му, добре е, че законодателят се опитва да определят т.н. „край на отпадъка“. Отделен е въпросът, че не се е получило много успешно, смята адвокат Асенов.

В опита да се прокарат тези промени, виждаме възможност да се улесни изгарянето на отпадъци на територията на страната, като въпросните отпадъци престанат да се наричат отпадъци, е мнението на Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Според еколога изгарянето на отпадъци е една от най-замърсяващите околната среда дейности заради токсичната пепел, която остава вследствие на процеса.

През май м.г. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие внесе Петиция срещу вноса на отпадъци за изгаряне в Министерството на околната среда и водите. От там обаче няма нито отговор, нито движение по въпроса.

В края на октомври екоорганизацията входира и възражение в Регионалната инспекция по околна среда и води срещу изграждането на нова мобилна инсталация за изгаряне на отпадъци в Девня.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече