Пaндемията направи най-богатите още по- богати, а бедните още по- бедни!

0

- Advertisement -

Най-богатите хора на планетата са останали незасегнати и дори са станали по-силни в резултат на пандемията, сочи годишният доклад за неравенствата по света на неправителствената организация Оксфам (Oxfam), цитиран от Франс прес.

Хилядата най-богати хора в света са възстановили богатствата си от преди пандемията само за девет месеца, докато на най-бедните може да им бъдат необходими повече от десет години, за да се възстановят от икономическото отражение на коронавируса. Това посочва организацията в доклада, публикуван в деня на откриването на Световния икономически форум (СИФ) в онлайн формат, който ще продължи до петък, предаде БТА.

В световен план богатството на милиардерите дори се е увеличило с 3,9 трилиона долара между 18 март и 31 декември 2020 година, изтъква Оксфам, основавайки се на данни на „Форбс“ и Креди сюис (Credit Suisse).

В САЩ милиардерите са натрупали най-много, следвани от Китай и Франция, където най-големите богаташи са прибавили близо 175 милиарда евро.

- Advertisement -

Заради силния скок на неравенствата организацията се позовава на призивите на икономистите Тома Пикети и Габриел Зукман за увеличаване на данъците на най-богатите.

„Кризата с коронавируса трябва да отбележи обрат в данъчното облагане на най-богатите хора и компании. Тя ни предоставя възможността най-сетне да установим справедливо облагане, да се сложи край на нивелирането отдолу и за де започне ново нивелиране отгоре. Това може да приеме формата на увеличаване на данъците върху богатствата, такси върху финансовите трансакции и мерки за изкореняване на укриването на данъци“, е посочено в доклада.

Организацията дава за пример Аржентина, която прие през декември закон, установяващ извънреден данък за големите богатства, който е в състояние да доведе до постъпления от 3 милиарда долара, за да се финансира борбата с отражението на Ковид-19.

Във Франция, където данък богатство беше премахнат през 2018 година, правителството изключва възможността да увеличава данъците до края на петгодишния мандат през 2022 година, за да финансира скъпоструващия си план в подкрепа на икономиката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече