Напаст: Скандални шефове на общински фирми в София искат нови мандати

0

- Advertisement -

Ще се промени ли към по-добро нещо в управлението на обществения транспорт в София или и след конкурсите за нови членове на директорските съвети на три от четирите общински транспортни фирми данъкоплатците в столицата ще продължат да са свидетели на до болка познатите проблеми? Това е основният въпрос преди решителната фаза от процедурата за попълване на шефските бордове на Центъра за градска мобилност, „Столичен електротранспорт“ и „Столичен автотранспорт“. Столична община обяви имената на допуснатите кандидати в надпреварата. Тя се провежда от Столичния общински съвет, в който доминират от управляващите коалиции ГЕРБ-СДС и ВМРО- „Атака“. Тяхно ще бъде решението кои от подалите документи ще влязат в ръководствата на трите дружества за срок от 3 години, колкото е мандатът на член на Съвета на директорите.  

Всички действащи шефове на ЦГМ са се включили в конкурса, личи от публикувания протокол. За нов мандат ще се бори и сегашният изпълнителен директор на фирмата и бивш кмет на район „Студентски“ Димитър Дилчев. Той влезе в управата на ЦГМ през декември 2019 г., само няколко седмици след като избирателите го отстраниха от кметската позиция за сметка на кандидата на опозицията Петко Горанов. Впоследствие ГЕРБ бързо намериха на Дилчев място в борда на общинската фирма с аргумент, че той само ще довърши мандата на бившия изпълнителен директор на ЦГМ Христиан Петров, който стана общински съветник от ГЕРБ.

Периодът, в който Дилчев е начело на ЦГМ, ще се запомни с безпрецедентния хаос с продажбата на билети, настъпил в наземния транспорт на София, и със забавянето на старта на електронната система за таксуване на пътниците. Според обещанията на кмета Йорданка Фандъкова тя трябваше да заработи най-късно на 1 януари 2021 г., но и в момента същата е в тестов период. В хода на внедряването й още миналата зимата от ЦГМ демонтираха апаратите за продажба на билети в тролеите и трамваите с пояснението, че след няколко месеца те няма да са нужни. По-късно заради епидемичната обстановка шофьорите на превозни средства също спряха да продават талончета от 1,6 лв., но това започнаха да правят контрольорите на ЦГМ. След Нова година обаче те отново започнаха да проверяват и глобяват пътуващите, въпреки че хора от различни части на София масово започнаха да сигнализират, че по спирките в техните квартали липсват пунктове за билети. Въпреки това от ЦГМ отговориха, че няма да предприемат нищо и че такава ще е ситуацията поне до месец май, когато новата тикет система най-после трябва да заработи.

Освен Дилчев, в конкурса за нов директорски съвет на ЦГМ участват и колегите му в сегашния борд – Румяна Милова и Никола Рогачев. Общият брой на участниците в тази процедура е седем души, а останалите кандидати са Иван Антов, Георги Генчев, Христо Първанов и Розалина Георгиева. 

- Advertisement -

В конкурса за „Столичен автотранспорт“ също са се включили всички действащи директори – изпълнителният Слав Монов и колегите му Илия Гътовски и Красимира Михайлов. Името на Монов се прочу в края на м.г., когато се разбра, че в разгара на епидемичната обстановка през 2020 г., когато приходите на транспортните дружества започнаха силно да намаляват и се наложи те да получават извънредна подкрепа от бюджета на града, той е сключил договор за ремонт на общежитие на скандално високи цени. Общински съветници от опозицията показаха договора на „Столичен автотранспорт“ с компанията ДЗЗД „Лидер Инженеринг 2019“, съгласно който закъсалото общинско дружество се готви да плаща по около 860 евро на кв.м. за обновяването на сградата. Контрактът е на обща стойност 2 550 000 млн. лв. без ДДС или 3 060 000 лв. с ДДС, с които (според твърденията на „Столичен автотранспорт“) ще се реконструират около 1 800 кв.м. За целта фирмата поиска да получи 466 000 лв. от бюджета на общината. След избухването на скандала вносителят на доклада за отпускането на средствата и шеф на транспортната комисия – Карлос Контрера от ВМРО, го оттегли временно, след като стана ясно, че Агенция „Държавна финансова инспекция“ ще извършва проверка на договора. 

Общо кандидатите за членове на СД на „Столичен автотранспорт“ са 13. Освен действащите шефове, за конкурса са се записали Григор Григоров, Пламен Каликин,  Димитър Тарлев, Филип Йорданов, Николай Найденов, Веселин Порязов, Елена Симеонова, Йовелина Тихова, Любомир Ковачев и Валентина Янкова. 

Най-много са участниците в конкурса за „Столичен електротранспорт“- 15 души. Сред тях са изпълнителният директор на дружеството Евгений Ганчев и колегите му в ръководството Кирил Георгиев и Десислава Чомпалова. До решаващия етап са допуснати още Пламен Кончарски, Жанета Болна, Димитър Тарлев, Филип Йорданов, Наталия Стоянова, Веселин Порязов, Владимир Карамитев, Елена Симеонова, Цанко Симеонов, Екатерина Тодорова, Иво Василев и Веселина Момчилова. Срокът кандидатите да представят бизнес програмите си изтича на 4 февруари.   

Източник: Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече