Управляващите тихомълком оттеглиха скандалната поправка за държавните чиновници

0

- Advertisement -

Управляващите оттеглиха скандално законово предложение по същия начин, по който бе внесено през ноември миналата година – мълчаливо. То даваше възможност висши държавни чиновници да участват в директорски и управителни съвети на държавни предприятия, за което се получаваха и съответните допълнителни доходи – заплати и бонуси.

Това нововъведение се правеше по възможно най-лошия начин – с поправки в Закона за публичните предприятия (ЗПП), заровени в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за железопътния транспорт. За тази промяна сигнализира Мая Манолова, припомнят от в. “Сега”. 


Между първо и второ четене на законопроекта се оказа, че група депутати от ГЕРБ тихомълком се оттеглили скандалното предложение.


В мотивите си за отпадането му неясно са записали, че искат да „прецизират разпоредбите, свързани с възможността определени категории лица да имат правото да участват в органите за управление и контрол на публичните предприятия“. При обсъждането на текста в пленарната зала в сряда нито един от тях не намери куража да обясни от парламентарната трибуна какво ги е накарало да оттеглят подкрепата си за идеята на правителството.

- Advertisement -


В същото време парламентът одобри останалата част от предложението на Министерския съвет, засягащо публичните предприятия. С него се отменя текст от ЗПП, който гласи, че държавните предприятия, създадени със специални закони, които осъществяват предимно публични функции и политики, се реорганизират в административни структури. Срещу отмяната на тази разпоредба се изказаха от финансовото министерство. В писмено становище до парламента от ведомството посочиха, че все още се изготвя анализ, който да покаже дали споменатите предприятия осъществяват предимно търговска дейност или такава с публична функция.


Срещу промените в закона се изказаха от БСП. 


Депутатът от опозицията Димитър Данчев напомни, че ЗПП е съвсем нов – приет е в края на 2019 г., а вече в него се правят сериозни ревизии. 


„Министерски съвет предлага едно, а колеги от мнозинството внасят промени на тези промени, като предлагат някои от тях да отпаднат, за да стане кашата пълна и да не може никой да разбере какво се случва“, посочи той. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече