Държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД е пощенската кутия за корупционни схеми

0

- Advertisement -

Държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД е пощенската кутия за корупционни схеми. Това е една куха структура, която работи с 460 фирми, създаващи хаотична мъгла. Едрите риби – фирмите от приятелския кръг между Борисов и Пеевски, които представляват едни от големите корупционни разпределители, се крият там. Така се канализират средства, няма прозрачност, отчетност и конкуренция. Никой не може да ви каже кой ще носи отговорност, когато се скапе обектът.

Това заяви във видео във Facebook съпредседателят на „Демократична България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов.

Той посети АМ „Хемус“ в отсечката между Боаза и Велико Търново, която тепърва трябва да бъде изградена.

„Тук сме да ви покажем една от любимите схеми на Бойко Борисов. Схемата, в която Борисоов и ГЕРБ измислиха как да заобикалят европейското и българското законодателство за възлагане на подобни обекти чрез обществени поръчки“, посочи още Иванов.

По думите му това е основен инструмент на пазарните стопанства и демократичните общества за гарантиране на няколко много важни неща – конкуренция, прозрачност, ефективност и качество. През 2018 година обаче кабинетът намерил начин да заобикаля закона. Причината – допускат се изключения в европейското законодателство при така нареченото „вътрешно възлагане“ (in house).

- Advertisement -

Това се случва, когато възложителят и изпълнителят имат общ собственик и на практика дават възможност отделни дейности да се възлагат без провеждане на обществени поръчки. Целта е да се постигнат бързина и ефективност.

„Министерския съвет гласува едни грамадни суми. Те се прехвърлят от Агенция “Пътна инфраструктура” към държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД и то би трябвало да изпълнява in house тези дейности. Само че по признанията на министърката на регионалното развитие разполага със следния капацитет – 41 работника, 16 шофьора, 40 инженера и 40 счетоводителя. С този могъщ капацитет “Автомагистрали”, естествено, не може да изпълни нищо, защото всъщност представлява куха структура“, обясни Иванов и я нарече „пощенска кутия за корупционни схеми.

Фактически, заобикаляйки закона, който забранява договори с подизпълнители, под вид на договори за наем, привличане на работници и техника, “Автомагистрали” работи с 460 фирми, обясни още бившият правосъден министър.

По думите му по този начин се създава „хаотична мъгла“.

„Едрите риби – фирмите от приятелския кръг между Борисов и Пеевски, които представляват едни от големите корупционни разпределители, се крият там. Така се канализират средства, няма прозрачност, отчетност и конкуренция. Никой не може да ви каже кой ще носи отговорност, когато се скапе обектът“, категоричен беше Иванов.

По този начин не става ясно кой ще носи отговорност, когато възникнат проблеми с пътя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече