„Топлофикация София“ отново е зародозряна в задкулисни договорки за продажба на ток!

0

- Advertisement -

„Топлофикация София“ отново е заподозряна в задкулисни договорки за продажба на ток през борсата на определен търговец и на по-ниска от пазарната цена. Общинското дружество обаче не се разпознава в подаден до енергийния регулатор сигнал за борсови манипулации.

Играчи на Българската независима енергийно борса (БНЕБ) алармираха Mediapool, че от декември наблюдават как системно в края на търговията в сегмента за продажба на ток в рамките на деня, където принципно се чистят недотоворени количества, се правят светкавични сделки. В момента, в който обемите се предложат на цени с около 10 евро под текущите, те се купуват. Според борсовите играчи това се постига чрез пряка телефонна връзка между продавача и купувача. Макар на екраните на търговията те да излизат като анонимни лица, бизнесът смята, че става въпрос за „Топлофикация София“ като продавач и фирмата „Проакт“ като купувач на доста по-евтината електроенергия, която след това препродава и се облагодетелства за сметка на общинската топлофикация.

Миналия октомври столичното парно развали подобна сделка с „Проакт“, след като избухна скандал със светкавичната продажба на произвежданата от дружеството електроенергия за последното тримесечие на 2020 г. на цена, ощетяваща дружеството с 2.2 млн. лв. За случая бе алармирана и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която каза, че ще направи проверка и ако има данни за нарушения, ще се извърши разследване и ще има санкции. Какви се случва с проверката не е ясно.

Сега КЕВР отново е сезирана за подобни сделки, но този път през сегмента за търговия „В рамките на деня“. От Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) са информирали регулатора, енергийния министър и шефа на борсата за ток, че нейните членове с установили нелоялно поведение на търговски участници.

„Всекидневно се търгуват определени количества профилна и базова електроенергия, между 25-150 МВт, на блокови продукти, на пазарния сегмент „В рамките на деня“. Търговията на този сегмент от продуктите на Българска независима енергийна борса бива системно и стриктно реализирана в строг времеви диапазон между 16 и 16:30 източноевропейско време, тоест два до три часа след излъчване резултатите на пазарен сетмент „Ден напред“ на БНЕБ. В същото време цените по тези сделки са често от 5 до 10 евро на мегаватчас по-ниски от цените на „Ден напред“, пише в писмото на председателя на АСЕП Соня Кадиева, изпратено до КЕВР, министерството и БНЕБ.

„Търговските участници в тези търговски сделки са неизменно такива, регистрирани в мрежа ЕСО. В същото време нито един търговски участник, извън сферата на производителите, не може да държи небалансирана търговска позиция до времето за обмен на търговски графици, а именно 15:30 часа. От тук произлиза изводът, че същите са задължени лица по чл. 100 от Закона за енергетика, които са сигурни, че към момента на предлагането за такива големи товари, ще има готов купувач в точно определеното време“, посочва се още в сигнала.

„Сделките се кликат автоматично и са за равни количества, което изключва да става въпрос за електроенергия от ВЕИ или за небаланси, а се очертава като базов или пиков товар“, коментира Кадиева пред Mediapool.

Тя не се ангажира да коментира кой стои зад сделките, тъй като това трябва да установят КЕВР и БНЕБ, но според други играчи на борсата става въпрос именно за „Топлофикация София“ и „Проакт“.

- Advertisement -

От „Топлофикация София“ заявиха пред Mediapool, че „по никакъв начин не се разпознават в сигнала на АСЕП“.

Според чл. 100 от ЗЕ, производители на електрическа енергия с обект с обща инсталирана мощност 1 MВ и над 1 MВ, сключват сделки с електрическа енергия само на организиран борсов пазар на електрическа енергия. Според АСЕП при съмнителните сделки законът формално е изпълнен, тъй като няма изрично задължение в кой сегмент от борсовата търговия да се продава токът, но фактите сочат, че „определени търговски участници демонстрират надмощие и недосегаемост от закона“.

Организацията на търговците на ток иска от КЕВР да предприеме конкретни действия срещу нелоялните модели на поведение на борсовия пазар.

„АСЕП не толерира задържане на количества, описани в сделките по-горе, от пазара „Ден напред“ и предлагането им на платформата „В рамките на деня“ само два часа след резултатите от „Ден напред“. Задържането на количества отнема от ликвидността на борсата и влияе директно върху клиринговота цена на БНЕБ, което противоречи на философията на закона за развитие на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар и енергийни доставки при минимални разходи за потребителите. Подобно поведение увеличава разходите за всички участници на пазара, и предполага печалби за купувачите на енергията по гореописаните сделки“, пише в писмото си Кадиева.

При сделката от миналата година, за която останалите играчи на борсата твърдяха, че ощетява столичното парно с 2.2 млн. лв., от общинското дружество отричаха това да е така и я защитиха като пазарна. Обясниха още, че търговецът „Проакт“ не бил нагласен.

Фирмата „Проакт“ е регистрирана във Варна пред 2012 г. Получава лиценз за търговия с електроенергия от енергийния регулатор през януари 2014 г. Нейни управители са Пламен Камбуров и Роза Димитрова, които са били акционери в дружеството до юли 2020 г., когато в него – в разгара на скандала с евтината продажба на тока, влиза „Ен Ефектив Енерджи“. Енерджи“ е на белгийската „Ен Брасълс“, която е свързана с Борислав Лоринков. За него се смята, че стои и зад друг голям играч на пазара – „Енерджи маркет“, заедно с дългогодишния шеф на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и за известно време на БЕХ Георги Христозов, който в момента управлява ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече