Скандал: Евгени Будинов – в конфликт на интереси

0

- Advertisement -

Актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов открито бе обвинен от филмови дейци в конфликт на интереси заради прословутите промени в Закона за филмовата индустрия, които се оказа, че облагодетелстват определени продуценти за сметка на други. Дългогодишният продуцент и актриса Росица Вълканова изпрати отворено писмо до Будинов и му зададе няколко въпроса.

Както вчера Lupa.bg писа през последните седмици се води люта война между кино и телевизионните продуценти, обединени в различни асоциации. Поводът е промените в Закона за филмовата индустрия, които вече минаха на първо четене. Депутатите гласуваха изискване продуцентите да бъдат допускани да кандидатстват за държавно финансиране само при условие, че са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги – с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 %.

Казано накратко – това облагодетелства най-вече продуцентите, които снимат телевизионни сериали, а не филми за голям екран. Освен това кинаджии се опасяват, че по този начин държавната субсидия за кино, отпускана от Националния филмов център, ще отиде към телевизиите. Досега тя беше 15 милиона лева годишно, но се предвижда през 2021 г. да бъде увеличена на 25 милиона.

 Така от едната страна на барикадата са шефът на Съюза на българските филмови дейци Милко Лазаров, председателите на Българската асоциация на кинорежисьорите и на филмовите и телевизионни режисьори – Павел Веснаков и Илия Костов, шефът на Българската асоциация на филмовите, телевизионни и раио сценаристи и ректор на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, председателят на Асоциацията на филмовите продуценти Галина Тонева, председателят на Международния София Филм фест Стефан Китанов. Те настояват да не бъдат облагодетелствани телевизионните продуценти.

От друга страна Асоциация на филмовите и телевизионните продуценти (АФТП), в която влизат компаниите на Магърдич Халваджиян, Евтим Милошев, Красимир Ванков, и на Иван Христов и Андрей Арнаудов, подкрепят промените.

„След Вашето участие в предаването “Денят започва с култура” излъчено по Канал 1 на БНТ на 26.01.21 г. във връзка с искането на Обединената филмова общност за спиране на процедурата по приемане на ЗИД на ЗФИ, бих искала, в качеството ми на филмов продуцент с 25-годишна практика, да отправя към Вас, в качеството Ви на заместник председател на Комисията по култура и медии към Народното Събрание, няколко въпроса“, пише Росица Вълканова на Евгени Будинов.

„В предаването Вие заявихте, че подписалите писмото 13 организации в областта на филмовото производство нямат необходимата представителност и тежест, за да бъде чуто тяхното искане. Същевременно, Вие и колегите Ви от Комисията по култура, приехте безпрекословно становището на една единствена асоциация, АФТП, копирайки дословно техните искания за поправки във все едно Ваши предложения за допълнения в ЗИД-а. Как да разбираме тази Ваша математика?

- Advertisement -

    Как изчислихте превеса на тази една асоциация, която представлява 7 компании, за разлика от 13-те други организации, в които членуват над 50 компании, без да броим членуващите творци? Как изчислихте признанието и опита на членовете на АФТП като по-големи и заслужаващи внимание, при положение, че те са произвели общо 1 български игрален филм, а членовете на 13-те организации са произвели над 90% от българските филми през последните 30 години? По някакъв друг критерий, очевидно, по брой произведени сериали, може би, или реалити шоута, но ние не обсъждаме ли поправките в Закона за филмовата индустрия?“, негодува продуцентката.

„В предаването Вие споменахте, също така, че общата членска маса на 13-те организации била 100 – 150 човека, а филмовата общност начислявала 15 000 души. Вие, вероятно, не правите разлика между творците, носители на авторски и сродни права, които създават филмите и техническите екипи, наети да ги реализират, но как тогава тълкувате предназначението на Закона за филмовата индустрия? Не знаете ли, че бенефициенти на държавното подпомагане на филмовото производство са юридическите лица, продуцентските компании, а не актьорите, не осветителите, не декоростроителите?

Нима поставяте знак на равенство между становището относно закона на едните и на другите? А и не вярвам някой от колегите, които казвате, че са Ви звъняли в защита на 2те привнесени в ЗФИ схеми, да потвърди подкрепата си, ако разбере, че финансирането на тези нови схеми ще е за сметка на дългоочакваното и така необходимо увеличение на финансирането на българското кино, че законът, по който ще трябва да работим занапред ще ни принуди да работим с още по-ниски бюджети, защото държавата гони бройки, без да се интересува от качество“, пише още Вълканова.

„В предаването Вие си позволихте да кажете, че “публична тайна е как продуцентите взимат по 1 милион лева държавна субсидия на филм, а го произвеждат за половината пари”. Ще си позволя един съвет към Вас, като по-възрастна и по-патила от Вас гражданка-данъкоплатец: не тиражирайте слухове, без да имате доказателства за фактите, защото давате много лош пример, който може да бъде последван!

    Може утре някой да каже на всеослушание, като един вид публична тайна, че Вие не правите разлика между културен и комерсиален продукт, че бъркате изкуство с чалга, че като актьор от сериала “Откраднат живот”, Вие не бива да подкрепяте схема за финансиране именно на продуцентите на този сериал, защото сте в пряк конфликт на интереси…“, се казва още в откритото писмо до Будинов.

В сериала, продуциран от Евтим Милошев, актьорът и депутат от ГЕРБ играе ролята на д-р Петмезов. Будинов влезе в сериала през 2019 г., вече като народен представител.

„Продуцент съм на близо 20 игрални филма и от “Писмо до Америка” до току-що завършения “Рибена кост” няма филм, в който да не съм инвестирала собствени средства, няма филм който съм приключила без заеми. Като мен са десетки мои колеги. Кога проверихте отчетите ни и как установихте, че крадем? Кога натрупахте личен опит като продуцент, за да знаете какво струва производството на един филм? Чия популистка лъжа тиражирате така безотговорно, създавайки обществена нагласа срещу българските продуценти?“, пише още продуцентката.

Росица Вълканова, както и още редица други филмови продуценти, режисьори и сценаристи настояват да спре процедурата по приемането на тези промени в Закона за филмовата индустрия, защото законопроектът е некачествен и несправедлив. „Аз се чувствам европейка, а Вие господин Будинов?“, завършва писмото на филмовата продуцентка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече