Ало, Банов, защо си купи скъп джип и къща в Копривщица, а не помогна на Филип Трифонов?

0

- Advertisement -

Министърът на културата Боил Банов повиши благосъстоянието си по време на мандата си, но защо не помогна на актьора Филип Трифонов? Този въпрос зададоха от гражданското сдружение „Кинопамет“ в специална декларация. Откакто министър Боил Банов е на този пост, той си закупи джип и къща с дворно място в архитектурно-историческия резерват Копривщица, но отказа да прояви съпричастност към любимия актьор на поколения българи Филип Трифонов, който едва свързваше двата края през последните си години, констатират от организацията.

Сдружение „Кинопамет“ продължава да настоява за оставки в Министерство на културата заради нечуваната гавра с Филип Трифонов – както е известно, големият български актьор си отиде безкрайно огорчен, след като чиновниците в културното ведомство категорично отказаха да му отпуснат пожизнена държавна парична награда за особени заслуги към българската държава и нацията, обричайки го на мизерно съществуване на границата на оцеляването в края на земния му път.

    Скандалното решение на комисията към културното министерство, която през 2018 година отхвърли поредната молба на харизматичния актьор Филип Трифонов за отпускане на държавна парична награда за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата, е акт на чиновническо бездушие, за който задължително трябва да се поеме политическа отговорност, категорични са в сдружение „Кинопамет“.

Гражданското сдружение ще иска оставките на всички чиновници в Министерство на културата, които гласуваха Филип Трифонов да не получи въпросната държавна награда за заслуги, с което на практика оставиха легендарния актьор без средства за препитание и лекарства.

    Огромната обида, която нанесоха с абсурдното си решение чиновниците в МК на обичания от всички актьор, произнесъл едни от култовите реплики в българското кино и снимал се в 37 филма, съсипа здравето му и неизбежното се случи на Богоявление, когато звездата от „Оркестър без име“ и „Момчето си отива“ ни напусна, за да стане част от небесната трупа, отбелязват от сдружение „Кинопамет“ и подчертават, че е държавните служители в културното ведомство, проявили чудовищно бездушие и обрекли именития актьор на мизерия и страдания през последните му години, трябва да се разделят с кабинетите си на бул. „Стамболийски“№17.

- Advertisement -

От сдружение „Кинопамет“ настояват и за оставката на директора на дирекция „Сценични изкуства“ в Министерство на културата Елиянка Михайлова, която носи най-голяма вина за отхвърлянето на молбата на Филип Трифонов за отпускането му на пожизнена награда за заслуги към държавата, както и за оставките на членовете на политическия кабинет на министър Боил Банов, които отговарят за въпросния ресор.

Добре е да научим дори и с днешна дата мотивите и аргументите, с които чиновниците от бул. „Стамболийски“№17 прецениха и отсъдиха, че Момчето на българското кино не притежава необходимите качества и принос към родната ни култура, поради което не е достоен да вземе скромна парична награда за заслуги към държавата от 700 лв. на месец, подчертават от „Кинопамет“.

От сдружението припомнят, че и днес, за съжаление, редица забележителни български артисти, певци и творци мизерстват и се чудят как да свързват двата края с обидно ниските си пенсии, тъй като в МК не желаят да направят необходимото, за да им бъдат дадени пожизнени награди за заслуги, а сред тях са и знакови личности от ранга на Мими Иванова и Развигор Попов, както и Маргарита Хранова.

А докато големи наши артисти и творци живеят в оскъдица, самият министър Боил Банов е успял сериозно да подобри материалното си положение по време на мандата си, изтъкват от „Кинопамет“. Oт имущecтвeнaтa дeклaрaция нa миниcтър Бaнoв в рeгиcтърa нa лицaтa, зaeмaщи виcши публични длъжнocти, намираща се нa caйтa нa Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ), cе разбира, чe прeз 2018 г. културният министър cи е закупил във възрожденска Кoпривщицa къщa c oбщa рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ oт 140 кв. мeтрa и двoрнo мяcтo към нeя oт 324 кв.мeтрa, посочват oт гражданската организация.

    Справка на сайта на Антикорупционната комисия показва също, че през 2019 г. министър Банов си е купил и високопроходим автомобил „Ленд Роувър фрилендър“, с който може да си позволи и офроуд приключения. Похвално е, че Боил Банов се радва на значително по-висок стандарт на живот и вече е собственик на мощен автомобил с повишена проходимост и на къща с двор в китно подбалканско градче със славна история, но той и екипът му в Министерство на културата са длъжни да не забравят за приноса и за заслугите на големите български творци и артисти, редно е да ги ценят и да им оказват подкрепа когато те са още между нас и се нуждаят от помощ, а не да се сещат за тях и да им отдават с гузна съвест жестове на закъсняло признание и почит, когато вече ги няма на този свят, заявяват от сдружение „Кинопамет“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече