ГАВРА: НАП изплати 90 стотинки в помощ на фирма заради кризата

0

- Advertisement -

Националната агенция по приходите е изплатила рекордно ниска сума в подкрепа на пострадала в коронакризата фирма – благоевградското дружество “Стелван 2018”. По схемата за подкрепа чрез оборотен капитал, по който парите за по-лесно се разплащат от НАП, фирмата е получила числом и словом 90 стотинки подкрепа. Това съобщи Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни Bird. Бюрото поддържа база данни за изплащаните коронасубсидии, като прегледът показва, че смешната сума от 90 стотинки не е единственото ниско плащане, получено по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал. 

Търсачката на сайта в частта коронасубсидии изважда 32 страници с по 100 записа на страница резултати на ключова дума оборотен капитал от НАП, показа проверка на „Сега“.  На последно място в списъка, аранжиран по суми, е фирма “Стелван 2018”. Фирмата е получила на 28 януари 2021 г. сумата от 90 стотинки, закръглени в базата данни на Bird на 1 лв. Списъците с одобрените за подкрепа фирми и сумите за всяка от тях се публикуват и на сайта на НАП. Фирма „Стелван“ е част от последния списък, публикуван от приходната агенция вчера. 

Справка във фирмения регистър показва, че фирма „Стелван 2018“ е регистрирана през март 2018 г. в Благоевград с широк предмет на дейност. Според единствения публикуван към момента годишен финансов отчет фирмата е имала 1000 лв. печалба за 2018 година. Последно фирмата е имала едно осигурено лице – през септември 2020, като за октомври и ноември няма данни. 

- Advertisement -

Не е ясно защо фирмата е кандидатствала за подкрепа, ако очаква да получи толкова ниска сума. Право да кандидатстват за помощта имат фирми, чиято дейност е била засегната от заповедите на здравното министерство за ограничаване на икономическата дейност в коронакризата. Размерът на финансовата помощ по схемата за подкрепа на оборотния капитал може да е максимум 150 000 лв. и не повече от 20% от оборота за същия период на предходната година, в който е била ограничена дейността. За фирми, които не са работили точно в този период предната година, за базов за определяне на оборота се взима месец октомври. За търговските обекти, подкрепяни по смехата, допустимият процент от оборота е 10%. 

Интересно е, че в класацията на получилите подкрепа по тази схема фирми има и други ниски суми. 49 лв. е получила фирмата „Веселин Саръсакалов“ ЕТ. 75 лв. е подкрепата за “Бенита БГ 2020” ЕООД, 92 лв. за „Славиана травел“. 

По схемата до момента са разплатени над 31,2 млн. лв. на близо 3200 фирми. Над 30% от фирмите са получили по сметките си безвъзмездната помощ за подкрепа с оборотен капитал 7 работни дни след изтичането на крайния срок за кандидатстване, отчитат от НАП. НАП бе принудена да влезе в нетипична роля на разплащателна агенция с цел да улесни максимално фирмите, които месеци наред не могат да получат пари по други схеми за подкрепа на бизнеса. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече