Големият провал в управлението на кризата е липсата на реформи и навременността на мерките!

0

- Advertisement -

Когато БСП гласува кредит на доверие на управляващите за извънредното положение, те го използваха за лобизъм

„Спор няма по отношение на естеството на мерките – ясно е, че трябва да се ваксинираме, ясно е, че на бизнеса трябва да се помага. Второстепенен въпрос е дали мярката трябва да е 60/40 или 75/25. Големият въпрос е в навременността на тези мерки. И БСП, и работодателски организации отправиха основна критика към навременността на мерките. Ако човек е загубил работата си, ако фирма е фалирала – дали мярката е 60/40 или 75/25, за този човек няма вече значение, защото не може да я използва. В Европа мерките достигат до хората за 2-3 седмици, а в България има хора, които очакват своята помощ от март. Това важи и за здравния аспект на кризата, и за икономическия.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в предаването „Панорама“ по БНТ.

В отговор на реплика на министър Ангелов, че благодарение на цялостната политика на правителството в здравния сектор днес се обсъждат икономически мерки вместо здравни проблеми и липса не легла, Божанков отврна: „Аз лично на гърба си изпитах хаоса на здравната система при първата вълна със своя болен баща. Знам какво е да те изхвърлят от държавна болница, а частна болница да не те приеме, защото идваш от ковид отделение. Видях страдащи хора, хора с недостиг на кислород – видях цялото безредие на нашето здравеопазване от първо лице единствено число. Затова не смятам за съвсем уместни високопарните слова и заучените фрази.“

Явор Божанков вижда провала на правителството със справянето с кризата както в липсата на краткосрочни мерки, така и в системни дефицити на трите правителства на Борисов.

- Advertisement -

„Проблемите в здравеопазването и другите сектори не са предизвикани от ковид, а ковид ги направи очевидни. Няма как помощите за бизнеса и за работниците да стигнат навреме, когато в България например няма електронно управление. В Естония при въвеждане на електронно управление администрацията намалява с 50%, а тук  след три мандата на Борисов и 2 млрд. лв. инвестиции по-късно, електронно управление все още няма. Администрацията не е намаляла с половин човек и дори сега предизборно се увеличават заплатите в държавния сектор. В тази ситуация няма как мерките да стигнат, защото бюрокрацията я имаше преди ковид, има я и след ковид. Липсата на реформи е големият проблем и големият провал на това управление“, категоричен е депутатът от левицата.

Божанков обърна внимание, че БСП още преди ковид кризата е  предупредила за състоянието на здравната система и е предизвикала вот на недоверие заради нея. Той припомни също така, че по време на ковид кризата левицата същото си е свършила работата като е предложила редица адекватни мерки като 9% ДДС върху лекарствата, семейно подоходно облагане и различна данъчна система, които обаче управляващите не са подкрепили.

„В дългосрочен план ние разработихме нашата „Визия за България“ и на нейна база развихме подробна предизборна платформа“, добави Божанков.

В хода на предаването се повдигна темата защо опозиция и управляващи не са обединили усилия, за да се справят с кризата. На този въпрос Явор Божанков отговори така: „Първоначално БСП гласува кредит на доверие на управляващите при въвеждането на извънредното положение. Но как го използваха те? Промяна на правилата за изсичането на горите, за застрояването на Черноморието, за споделеното пътуване през Закона за пчеларството, Закона за аквакултурите – лобизъм през цялото време на извънредното положение. Казано просто – докато едни хора страдат и понасят тежестта на ковид кризата, други хора направиха доста пари, защото лобизмът в това Народно събрание се превърна в негова емблема.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече