Граждани и активисти на ДБ сезираха евроинституции за случая с художествената галерия във Велико Търново!

0

- Advertisement -

Граждани и активисти на „Демократична България“ сезираха европейските институции за ремонта на художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново. По проект с европейско финансиране се подменят оригиналните дървени дограми с пластмасови.

Сигналът е изпратен до Юлия Херцог – ръководител на управляващия орган по проекта в румънския град Калафат, до председателя и членовете на Комисията по култура към Европейския парламент.

- Advertisement -

Община Велико Търново е направила задание за близо 1,2 милиона лева от програмата за трансгранично сътрудничество, според което автентичната дървена дограма на художествената галерия се подменя с пластмасова, чиято пазарна стойност, според авторите на сигнала, е около три пъти по-ниска от предвиденото по проекта.

Има и петиция, подкрепена от над 1100 граждани. В писмото се посочва още и че злоупотребата с европейски средства, и използването им по начин, който би навредил на автентичния облик на Велико Търново, руши имиджа на Европейския съюз в България.

Темата беше обект и на парламентарен контрол този месец. Министърът на културата Боил Банов определи като „отвратително“ поставянето на ПВЦ дограма на галерията, но подчерта, че сградата не е паметник на културата и това не му позволява да предприеме действия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече